Din varukorg är för närvarande tom!
Vad städar vi bort och vad låter vi stå kvar?
I ett tidigare inlägg beskrev vi hur vi höststädar i grönsaksodlingen och förbereder nya odlingsplatser. Samtidigt har vi tidigare även berättat att vi inte höststädar. Vari denna tvetydighet kan man kanske undra?
Anledningen är att vi hela tiden utvecklas och hittar ny vägar i vårt odlande. I detta fall handlar det kanske mest om tid och ork. Att städa bort allt på hösten har inte prioriterats alls och därför har rasslet bara fått vara. På detta sätt har vi dels kunnat får fantastisk höstskördar och frampå vårkanten har det visat sig att växter som sett döda ut fått ny kraft och börjar spira på nytt.
Våra upptäckter är långt ifrån unika. Vissa växter är perenna och växer upp år efter år, andra växter är bienner (tvååriga) och brukar sitt första år ge den skörd vi vanligtvis är ute efter tex blad eller rötter. Sitt andra år går de upp i blom för att bilda frön. Slutligen har vi ettåringarna, annuellerna, som ger allt under en säsong.
Vi lämnar kvar
Om vi har tid för trädgårdstädning under hösten passar vi på att samtidigt förbereda för kommande säsonger. Dött växtmaterial återgår till jorden direkt. Vid städningen sparar vi först och främst alla perenner, därefter låter vi vissa tvååringar stå kvar, dels för att kunna ge oss egna frön och dels för att de tidigt på våren innan blomningen kan ge frodiga ätbara blad. Annuellerna rycker vi upp ur odlingen efter att de gett upp. Nedan listar vi några av de växter som vi brukar lämna kvar och varför.

- Vi brukar låta några exemplar av morot eller palsternacka stå kvar i odlingen. Dessa rotsaker är tvååriga, vilket innebär att de går upp i blom sitt andra år och bildar frön. På så sätt får vi förhoppningsvis eget utsäde.
- Persiljan håller sig grön och fin länge och får stå kvar. Under kommande vår och försommar brukar den blomma och om vi hinner kan vi skörda frön, i annat fall ramlar de ner rakt under plantan och gror och föryngrar persiljeplantan på egen hand.
- Timjan, gräslök, vinterkyndel, spansk körvel och libbsticka är perenna kryddväxter och får stå kvar i många år.
- Grönkålen kommer ge skörd en lång tid framöver och får självklart stå kvar under hela vintern. Vill man kan man klippa ner den, och lämna en decimeter av stjälken och roten kvar i jorden. Under våren börjar den spira igen och kan ge mycket tidig skörd. Efter blomningen kan egna frön skördas.
- Huvudkålen brukar vi skära av det första huvudet och efter det låter vi plantan stå kvar. Inom kort börjar det blidas 3-4 nya minihuvuden som vi skördar under senhösten eller vintern. Dessa knyter sig inte så hårt, men är fantastiskt goda. Efter den sista skörden, kan man ta bort plantorna om man önskar.
- Röd – och gulbetor och mangold kan sparas för att ge frön kommande år. Men inte samtidigt. De kan korspollineras och ge frön med helt andra egenskaper än önskat. För oss är det mangoldens tur detta år att ge oss frön.
- Brysselkålen får stå kvar eftersom den i bästa fall kan ge skörd ända fram till april.
- Pepparrot som inte skördats får vara kvar.
- Piplöksblast som vi inte skördad ännu får vara kvar så att näringen återgår till löken. Nästa år ger den oss ny skörd.
- Sparrisens yviga plymer kan se förskräckliga ut, särskilt om de böjt sig. Dessa måste vara kvar för att samla kraft till vårens nya sparrisskott.
- Jordärtskockorna får vara kvar i jorden och kan skördas fram till april. Lägger man halm på jordytan kan man skörda även fast tjälen kommer. Blasten klipper vi ner, när den ser allt för tråkig ut.
- Potatis har vi låtit vara kvar i jorden ganska länge, fram till det blir tjäle i marken ungefär. Potatisen håller sig väldigt bra i jorden och behöver inte ta plats inomhus. Det har hänt att vi glömt kvar en massa potatisar, men de har faktiskt övervintrat och sedan börjat gro. Se vår film om hur vi gjorde med potatisarna.
Detta städas bort
- Gurka och zucchini har gjort sitt fram på höstkanten och växtdelarna tar vi upp. De åker ner på komposten eller i den befintliga jorden. Det gör ingenting om de har mjöldagg på bladen.
- Ärtor och bönor av olika slag blir ett bra tillskott till jorden om det myllas ner efter att sista baljan är skördad.
- Sallatsplantor som gått upp i blom, skördar vi på frön annars tar vi bort plantorna som får återgå till jorden.
- Majsen tar vi bort efter att vi skördat den sista kolven. Dessa stjälkar kan vara ganska hårda och behöver klippas i små bitar innan de blandas med jord eller kompost.
- Slinger- och buskkrassen som spridit ut sig och blivit slemmiga efter första frosten, tar vi bort och lägger i jorden eller på komposten. Innan frosten kommer har vi skördat dem på frön.
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Vad städar vi bort och vad låter vi stå kvar?”
Hej! Har en hel pallkrage med mangold. Om jag låter dom stå kvar kan jag skörda från planta som gått i blom nästa år? Eller skall jag bara spara en rad så att jag kan så något annat jämte tidigt i vår? 🤔🤔🤔
Det här inlägget landar rakt i min lista med bloggtips som ska publiceras snart! 🙂
/Kitty
Lämna ett svar