Vad gör du med dina tomater?

Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt på dig ett par bra arbetskor, på med förklädet och ta fram dina välmogna tomater och kör igång!

I den här artikeln finner du utförliga recept på tomatsås, tomatsirap, torkade tomatskal, semitorkade tomater och ketchup,

Jag vet inte hur länge jag har njutit av att laga mat och hålla på med självhushåll, men jag tror jag pysslat med det mer eller mindre hela livet. När jag var liten brukade jag göra små minikastruller i aluminiumfolie och fylla med olika ingredienser och koka ihop små smakportioner på pappas egensvetsade köksspis. När jag var fjorton klängde jag i körsbärsträd på en ödetomt för att göra mig en alldeles egen körsbärssylt.

1992 köpte jag min första ”vår kokbok” enbart för att komma åt ett rönnbärsgelérecept. Så har mitt liv sett ut, kantad av matlagning och självhushåll. Jag ser det lite som en tävlan med mig själv att göra så många olika produkter som möjligt och att utnyttja spill och trams som man kanske vanligtvis kastar.1992 närmare bestämt den 8 mars var året då jag, Johannes, började odla på allvar, sedan dess kan man säga att min passion för det gröna har växt.

Läs mer: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan

Mitt senaste projekt är att göra egen misopasta med hjälp av en mögelsvamp som finns på ett speciabehandlat ris som man knådar ihop med havssalt och kokta och mixade sojabönor. Det blir otroligt gott! Som en koncentrerad umamipasta! Men nog om detta just nu, det kommer ett framtida inlägg om detta.

Läs mer om detta här: Miso – äventyret med att skapa egen umami

Tomater – vilken tacksam gröda!

Tomat är en otroligt tacksam gröda, då det är lätt att skapa ett flertal tomatprodukter från denna underbara frukt. Ketchup, marmelad, soltorkade tomater, sirap, tomatpulver och såser på alla möjliga olika slags sätt. Här nedan följer recept på fem av de godaste produkter jag tycker att man kan göra på tomat just nu. Hoppas det smakar.

Tänk ett liv utan tomatsås! Så fattigt det skulle vara!

Tomatsås, ett livselixir!

Hur hade livet sett ut utan tomatsås? Innehållslöst, deprimerande och utan det där extra som får oss att himla med ögonen! Pizza, tacos, kebab, lasagne, falafel, spagetti hade liksom inte riktigt existerat! Vår tomatsås börjar ofta som ugnsbakade tomater för att på det sättet skapa basen för våra tomatsåser, en slags egen variant av krossade tomater skulle man kunna säga. För fyra personer brukar vi använda 400 – 600g egna krossade tomater, ofta 600 g då vi inte sällan har ett grannbarn eller en mormor här på middag.

Tomatsås

I vår tomatsås tillsätts en skvätt vitt vin eller vinäger (som vi gör själva), pressad eller tunt skuren vitlök, lite torkad stevia, lite olja och ett par teskedar grönsaksbuljongpulver. Den vanligaste smaksättningen är en klick pesto eller ett par nypor oregano. Ibland river vi i morötter, ibland rotselleri eller palsternacka och ibland finhackar vi ner en liten lök eller två. Till vissa måltider kokar vi den snabbt, så att den blir klar på ca 10 minuter, tex till barn med lågt blodsocker eller när vi gör hemmagjord pizza. Till vissa måltider, eller när vi har gott om tid, får den stå på spisen och småputtra i någon timme eller så.

___________________________________

… fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

 

Vi som skriver artiklarna på farbrorgron.se heter Johannes Wätterbäck & Theres Lundén. Allt vi skriver om är baserat på våra egna upplevelser, erfarenheter, experiment och kunskaper. Det tar tid att skriva en artikel. Vi hoppas därför att du som besöker vår sida gärna vill stötta vårt arbete genom att betala för en Premium-prenumeration och därmed få tillgång till allt vårt material. Det finns flera alternativ att välja mellan.

Läs mer under knappen nedan.

Logga inMer om prenumerationer

Hälsningar Johannes & Theres

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *