Din varukorg är för närvarande tom!
Vad är det för typ av bok?
Nu har vår bok Flera fingrar gröna kommit ut i handeln på riktigt. Den har ju kunnat förbokats sedan strax innan jul, men inte skickats iväg förrän denna vecka. Vi har inte hunnit presentera innehållet i boken så detaljerat än och därför tänker vi att det nu är hög tid att ge riktig presentation utav boken.
I likhet med vår första bok Alla fingrar gröna, är vår nya bok en handbok för hur man odlar ätbara växter. Tanken är att den som vill odla ätbart ska få en detaljerad guidning genom hela processen från tips på frösorter, förkultivering, omplantering, slutplantering, skötsel, skörd, lagring, mattips och slutligen hur man kan föröka växten. Vi har försökt att tänka på allt för att du som läser ska kunna lyckas så bra som möjligt med ditt odlande. Boken vänder sig inte bara till nybörjarodlare som man kanske kan tro, utan passar lika bra för den som kommit en lång bit på odlandets väg. Utöver själva odlingsförfarandet finner man också en mängd tips på jordbearbetning, växters näringsbehov, bekämpning av skadedjur och växtsjukdomar och serieodling.
Idag kom den oranga boken i brevlådan. Äntligen! Tittat lite i den, sååå fin. Vilket jobb ni lagt har lagt ner. Kvällslektyr framöver. Fin ihop med den gröna.
Mycket fakta – lite bilder
Boken är mycket faktaspäckad och antalet bilder är fåräknade. Dels för att vi inte upplever att det behövs och dels för att det skulle bli för många sidor. De bilder som finns är konstverk i akvarell. Vi har fotat av våra grönsaker och vidarebefordrat fotografierna till Tatiana Shirbidova (Ryssland) som har målat av dem. Det känns väldigt kul att våra handböcker inte innehåller massvis med inspirationsfotografier på oss i våra odlingar. Det är ju faktan vi vill förmedla med dessa böcker. Foton från våra trädgårdar finns ju i mängder på vår blogg, facebook-sida och instagram.
Tack, idag kom din fina bok, Flera fingrar gröna, med era signaturer. Jag gillar den verkligen, tydlig, rakt på sak, enkelt upplagt, superpedagogisk. Som en uppslagsbok man alltid vill ha med sig. Toppenbra med flera odlingsalternativ för samma gröda.
Och vilka fantastiska bilder!
Klart den bästa odlingshandbok jag läst!!!
Nu måste jag ju skaffa föregångaren till den här
Skillnader och likheter
Båda böckerna innehåller instruktioner för 36 grödor, men urvalet skiljer sig åt. I Flera fingrar gröna återfinns bla sparris, huvudkål, broccoli, sötpotatis, melon, ramslök, spenat och rädisa. Vi har i vår nya bok skrivit ett nytt och ganska omfattande avsnitt – Odlingens årshjul. Där berättar vi månad för månad vad vi gör i våra odlingar. Varje månad har tabeller med sådant vi sår, skördar, lagrar, tar frön ifrån, binder upp, sticklingsförökar mm. I Odlingens årshjul hoppas vi att du ska få en djupare bild av hur vi planerar vårt odlande så att vi, men också du, kan skörda och äta av egna grönsaker året om.
Har du fler frågor om vår nya bok, är du välkommen att ställa dem.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Uppdatering: I September 2019 blev boken nominerad till Årets Trädgårdsbok 2019.
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Vad är det för typ av bok?”
Era böcker är de bästa uppslagsböcker som finns, när man står där och undrar.
Dessutom till ett facilt pris. Det måste ligga mååååånga timmars arbete n så utförlig bok.
Tusen tack
SivTack för fina ord!
Lämna ett svar