Din varukorg är för närvarande tom!
Tomaterna ruttnar inifrån
Jag har inte varit med om en enda odlingssäsong där mitt odlande inte varit kantat av små katastrofer och missöden. Det är så det är att odla. Förvånande nog går det ju ändå ofta bra, det är ju sällan man går helt utan skörd. Tomater har jag odlat ända sedan mitt första odlingsår 1992 och min tomatresa är kantad av en hel del misslyckanden. Välkomna att läsa om mitt senaste problem.
Så här såg var tredje Rio Grande tomat ut under september. Då gäller det att man delar varje tomat på rätt sätt så att man inte får något mögligt på smörgåsen eller i tomatsåsen. Trots detta missöde med den här sorten kommer jag ändå att odla den igen. Jag håller tummarna för att problemet inte dyker upp nästa säsong.
Välkommen att spekulera i vad det skulle kunna var för problem, kanske kan vi lösa denna gåta tillsammans.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Tomaterna ruttnar inifrån”
Hej! Min icke vetenskapliga teori är att det blir, mögel och dåligt inne i tomaterna, när de lider av fosforbrist och kanske även kalium. När jag vattnat med guldvatten (n och fosfor) och använt brunnen kogödsel(pk) i jorden (lerjord) så har tomaterna alltid varit fina oavsett väder, även om de bara blivit gröna, så har de mognat efter och varit fina. odlarhälsningar / Susanne.E
Har odlat körsbärstomaten Mei Wei i krukor i år. Jag fyllde krukorna med sand och gräsklipp och en liter hönsgödsel, sen har jag vattnat med guldvatten. Var orolig att det skulle bli för mycket gödning, plantorna blev 160 cm höga med massor med tomater. Jag klippte topparna i sep. Fick litet mögel på tiotalet tomater under den kalla fuktiga perioden i september, men det det enda problemet i år, och det upphörde när jag tog in krukorna på glasverandan.
När jag får mer tomater än jag orkar äta upp så slänger jag in dem i frysen som de är, går utmärkt att använda i matlagning utan föregående upptining, grytor, pizza (lätta att skiva efter 5-10 min upptining)mmHej,
Det ser ut som att dina tomater har intern pistillröta. Det är inte lika vanligt men ändock förekommande.Här finner du en informativ film om detta.
https://goodgardeningvideos.org/videos/blossom-end-rot-in-tomatoes/
Gällande kalkbrist så har du helt rätt i att det sällan hjälper att tillföra kalk i jorden. Detta då en brist i växten inte alls behöver bero på att det är för lite kalk i marken (gäller de andra näringsämnena också). Brister uppstår ofta på grund av att förutsättningarna för växten medför att själva u p p t a g e t förhindras eller försämras. För låg eller hög temperatur, för lite eller för mycket vatten, kraftiga temperaturskillnader, ojämn vattning, för hög halt av ett ämne i marken kan försämra upptaget av ett annat, etc.
Det länkade filmklippet nämner även detta och på Jordbruksverket går även att läsa:
"Om pistillröta utvecklas eller inte
beror i regel på ett samspel mellan olika odlingsfaktorer.
Ledningstalet i rotzonen och det inbördes förhållandet
mellan olika näringsämnen har betydelse
men också ljusinstrålningen, luft- och jordtemperaturen
samt luftfuktigheten. Det är stora skillnader
mellan olika sorter hur pass känsliga de är för att
utveckla pistillröta."Håller tummarna för ett bättre 2018 för fina Rio Grande! 🙂
Lämna ett svar