Takfarmen – en ny odlingsplats

 

 

Vilken lycka, jag har hittat en nya odlarvän och en ny spännande plats att odla på – en takterass i mitt i Västerås city.

I vintras hörde Christopher av sig till mig. Han hade läst om Farbror Grön i en ”Allt om trädgård tidning.” Han undrade om jag var intresserad att odla grönsaker tillsammans med honom på en takterass i centrala Västerås. Det lät spännande och vi träffades och besökte platsen tillsammans.

 

Om taket överhuvudtaget skulle vara intressant ur odlingssynpunkt berodde helt på dess antal soltimmar och möjlighet till vindskydd åt något håll. Efter det första besöket på takterrassen var vi eniga både jag och Christopfer om att vi ville sätta igång med något som skulle bli Västerås första takodling. Vi såg helt enkelt enorma odlingspotential, sol under hela dagen och höga väggar som skyddar mot blåst. Christopher började kalla vårt projekt för Takfarmen.

 

 

Det vi hoppas på är ju att takets egenskaper ska ge oss rika skördar och att värmen från takets underlag, samt höjden på taket ska simulera en lägre odlingszon. De höga husväggarna runtom kommer förhoppningsvis skapa lä och en mycket skyddad miljö för vår odling.

 

 

När det började bli varmare röjde Christopher några odlingsbäddar och jag gled upp med några Earthboxes. Både Christopher och jag har redan andra ställen att odla på men detta ställe kände vi skulle bli någonting helt annat. I mitten av juni skedde de sista sådderna.

 

De fantastiska odlingslådorna, Eartboxes, känns ypperliga för den här typen av odling. Dessa är mobila och kan förflyttas efter sol och ev vind. De har en vattenreservoar och extremt uttänkta planteringsanvisningar som måste följas för att uppnå maximalt odlingsresultat. Odlar man tomat är det två plantor i varje som gäller, men med majs går det bra med sex plantor. Begränsningarna beror till stor del på mängden gödsel som ska tillsättas enligt en viss princip.

 

Förra året struntade jag i att följa instruktionerna och satte flera tomatplantor i boxen, men det blev faktiskt inte så bra, så nu är det bara två.

 

Den 18 juni hann jag iordningställa fyra earthboxes. En med tomatsorten Black Iris, två med chilisorterna Aji Pinapple, Bhut Jolokia, Mini Bonnet, Jalapeno och röd Rocoto samt en box med en melon och en zucchini.

 

Här växer Rocoto chilis i en Earthboxes.
Sorten Aji Pineapple
En av världens starkaste chilis ”Bhut Jolokia” Den ser giftig ut!
Chilisorten Mini Bonnet växer i en Earthbox

 

I en av Christoffers odlingslådor växer chilis, paprikor och en avlång aubergine som heter Farmers long som ingen av oss har odlat tidigare. En rad med sockerärtor har vi också som får klättra på kycklingnät. Pinnarna som vi använder som stöd är av bambu.
Mer om takets förmåga att ge oss grönsaker, kommer framöver.
Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *