Din varukorg är för närvarande tom!
Takfarmen – en ny odlingsplats
Vilken lycka, jag har hittat en nya odlarvän och en ny spännande plats att odla på – en takterass i mitt i Västerås city.
I vintras hörde Christopher av sig till mig. Han hade läst om Farbror Grön i en ”Allt om trädgård tidning.” Han undrade om jag var intresserad att odla grönsaker tillsammans med honom på en takterass i centrala Västerås. Det lät spännande och vi träffades och besökte platsen tillsammans.
Om taket överhuvudtaget skulle vara intressant ur odlingssynpunkt berodde helt på dess antal soltimmar och möjlighet till vindskydd åt något håll. Efter det första besöket på takterrassen var vi eniga både jag och Christopfer om att vi ville sätta igång med något som skulle bli Västerås första takodling. Vi såg helt enkelt enorma odlingspotential, sol under hela dagen och höga väggar som skyddar mot blåst. Christopher började kalla vårt projekt för Takfarmen.
Det vi hoppas på är ju att takets egenskaper ska ge oss rika skördar och att värmen från takets underlag, samt höjden på taket ska simulera en lägre odlingszon. De höga husväggarna runtom kommer förhoppningsvis skapa lä och en mycket skyddad miljö för vår odling.

När det började bli varmare röjde Christopher några odlingsbäddar och jag gled upp med några Earthboxes. Både Christopher och jag har redan andra ställen att odla på men detta ställe kände vi skulle bli någonting helt annat. I mitten av juni skedde de sista sådderna.
De fantastiska odlingslådorna, Eartboxes, känns ypperliga för den här typen av odling. Dessa är mobila och kan förflyttas efter sol och ev vind. De har en vattenreservoar och extremt uttänkta planteringsanvisningar som måste följas för att uppnå maximalt odlingsresultat. Odlar man tomat är det två plantor i varje som gäller, men med majs går det bra med sex plantor. Begränsningarna beror till stor del på mängden gödsel som ska tillsättas enligt en viss princip.
Förra året struntade jag i att följa instruktionerna och satte flera tomatplantor i boxen, men det blev faktiskt inte så bra, så nu är det bara två.
Den 18 juni hann jag iordningställa fyra earthboxes. En med tomatsorten Black Iris, två med chilisorterna Aji Pinapple, Bhut Jolokia, Mini Bonnet, Jalapeno och röd Rocoto samt en box med en melon och en zucchini.




I en av Christoffers odlingslådor växer chilis, paprikor och en avlång aubergine som heter Farmers long som ingen av oss har odlat tidigare. En rad med sockerärtor har vi också som får klättra på kycklingnät. Pinnarna som vi använder som stöd är av bambu.
Mer om takets förmåga att ge oss grönsaker, kommer framöver.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar