Tacosås

 
Förra året provade vi att göra egen salsa, tacosås. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta salsan bleknade vid bara tanken. Känslan av att själv veta exakt vad salsan innehåller och bara använda rena råvaror, i kombination med att smaken blev så angenäm, gjorde att det blev ett måste för oss att även detta år göra vår egna variant. I en Land-tidning hittade vi vår inspirationskälla, Lisas Trädgård. I dessa två recept har vi till stor del kunnat använda egenproducerade tomater, lök och chili, men även vår egna äppelcidervinäger. Två olika såser fick vi till, en röd med mediumstyrka och en grön variant, extra hot. Vi brukar återanvända barnmatsburkar eller liknande och fick ihop ungefär 5-6 burkar av varje sort.
 

Ingredienser: 

Röd – Medium
2 l oskalade tomater, hackade så att det verkligen blir 2 liter och inte massor av luft.
5 små hackade lökar
4 vitlöksklyftor
2 gröna chilifrukter eller cajenne
1,5 tsk salt
2 msk spiskummin
1/2 dl socker
1/2 dl vinäger
Atamon om du vill slippa ev mögel och inte konsumerar din burk snabbt
 
Grön – Hot
2 l oskalade gröna, gula och röda tomater, hackade så att det verkligen blir 2 liter och inte massor av luft.
5 små hackade lökar
4 vitlöksklyftor
16 chilifrukter eller cajenne
1,5 tsk salt
2 msk spiskummin
1/2 dl socker
1/2 dl vinäger
atamon
 
Gör så här: Hacka alla ingredienser och blanda i en stor kastrull. Koka såsen i ca 40 minuter tills den tjocknar. Känns den för vattnig så kan man först prova att stavmixa den, då blir såsen jämnare i konsistensen. I fall man vill få såsen än mer tjock, kan den ev. redas med lite maizena. Såsens vattnighet kan bero på hur mycket vätska tomaterna innehåller. Vår erfarenhet säger oss att köpetomater är mycket vattnigare än våra egenodlade. Tillsätt atamon enligt förpackningens anvisningar. Rengör burkar noga med kokhett vatten och atamon innan såsen fördelas i burkarna. Förvaras svalt.
 
Tips 1: Ifall man gör de båda såserna samtidigt, kan styrkan i den röda såsen regleras genom att man blandar i lite hot grön sås i den röda.
 
Tips 2: Ställ gärna fram din köpe-favorittacosås bredvid och ha som smakreferens och konsistensreferens när du kokar din egen. Tänk på att såsen är lösare när den är varm.

Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

18 svar till ”Tacosås”

  1. Profilbild för Gunilla Sundberg
    Gunilla Sundberg

    Kan jag frysa tacosåsen?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det borde kunna fungera./ Johannes

  2. Det står i ditt recept att det ska vara 2 liter oskalade tomater…men har jag stora tomater i mitt litermått sp blir det bara 4-5 tomater och massa luft i litermåttet och änvänder jag små tomater så får jag plats med 50 tomater och lite luft i litermåttet???
    Menar du att man ska hacka ner tomaterna I småbitar och sedan mäta upp 2 liter tomater?
    Det blir en väldans skillnad på mängden tomater beroende på hur man tolkar receptet.
    Denna fråga har florerat runt på tomatklubben, så det är många som undrar.
    Vänligen anette

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Hej Anette, det är två liter tomater oavsett storlek på dem så det bösta är att hacka dem så att du inte kokar sås på luft, det är ju inte kul.

      Ställ gärna fram din köpe-favorittacosås bredvid och ha som smakreferens och konsistensreferens när du kokar din egen. Tänk på att såsen är lösare när den är varm.

  3. Hur länge tänker man att en oöppnad vs öppnad burk håller på ett ungefär?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi brukar använda små burkar så att de inte sparas, äter allt där och då.

  4. Hej! Kan de förvaras i jordkällare eller är det Kyl som gäller?
    Mvh Therese

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi har ingen jordkällare, testa. 🙂

  5. Profilbild för Thomas Sahlén
    Thomas Sahlén

    Hej har aldrig använt atamon tidigare men har köpt det. Gissar att ni menar blanda ihop atamon med salsan innan man lägger i väl rengjorda (kokade) burkar?
    Mvh Thomas

    ”Rengör burkar noga med kokhett vatten och atamon innan såsen fördelas i burkarna”

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi brukar både rengöra burkarna med kokhett vatten och atamon, därefter blandar vi även ner atamon i såsen. Läs även instruktionerna på atamon-påsen.

  6. Profilbild för Petra Filipsson
    Petra Filipsson

    Fick tips från min syster om detta recept.Jag kommer aldrig att köpa tacosås mer.Denna slår allt!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Så roligt att höra!!

  7. Vilken styrka/sort chili använder ni?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det blir lite olika beroende på vilka frukter vi använder. Många gånger har vi gjort en barnvänlig sås.

  8. Hej! Gjorde detta recept ikväll på mina sista tomater. Blev supergott! Men jag har en fråga: Hur doserar ni atamonen? Jag använde flytande atamon blev så förvirrad av anvisningarna på flaskan. Där finns bara doseringsanvisningar för sylt, saft och ”ättika” och den här såsen passar inte in på något av dem.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja den är smått förvirrande, den flytande. Vi har helt gått över till den torra de gånger vi använder atamon.

      1. Ok, tack för svar. En annan fråga. Skyddar atamon mot botulism? Eller är tacosåsen tillräckligt sur för att det inte ska vara någon risk?

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Du får kolla med tillverkaren av atamon och kanske kolla på andra konserver du har hemma och se vad de tillsätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *