Din varukorg är för närvarande tom!
Ta frön från jätteeterneller

Vi älskar jätteeterneller och ser till att ta frön från dem varje år. De senaste tre åren har vi faktiskt varit helt självförsörjande på frön från jätteeterneller. Den färg som attraherat oss mest genom åren är blandningar av aprikosa och gamelrosa blommor och det är dessa frön vi samlar.
Jag, Johannes, växte upp med jätteeterneller redan innan jag kunde gå. Det var min mormor som odlade jätteeterneller vid sin stuga för att dekorera med. Hos mormor kunde det hänga små buketter lite varstans och mellan fönsterna låg det alltid små eternellknoppar i olika färger och storlekar. Jag älskade att vara nära hennes eterneller och prasslade gärna med dess blommor med mina fingrar när hon inte såg.



När är det dags att skörda frön?
Mellan augusti och oktober är det dags att skörda jätteeternellernas frön. Är det en lång, hyfsat varm och torr höst brukar många frön i jätteeternellernas blomsterkorgar mogna, är det en blöt och kall höst blir det färre. Det tydligaste tecknet att frön är mogna är när man ser att det blir fluffigt i mitten av blommorna och att själva blomsterkorgen viker sig lite bakåt.


Fallskärm bakom frön
Varje frö är utrustat med en individuell fallskärm som ska ta fröet på vidare äventyr via vinden. Dessa fallskärmar kan göra att det blir ganska skräpigt när man blandar frön och fallskärmar. För sådden i sig spelar det inte jättestor betydelse om man får med massor av fallskärmar i jorden, men man kan känna sig lite extra duktig om man separerar dessa fallskärmar från fröna.
Skörda frön på flera sätt
Man kan skörda fröna på flera sätt. Ett sätt är att klippa av blommor med fluff och lägga i pappersåsar för eftermognad inomhus. Fröna sorterar man vid ett senare tillfälle tex med hjälp av ett durkslag. Ett annat sätt är att försöka där och då, vid skördeögonblicket, att försiktigt lyfta bort fluffet antingen med eller utan att fröna följer med. Har man tur och allt har mognat länge, så kan fluffet (fallskärmarna) ha kopplat loss från fröna så att det ligger fullt med rena frön i blomsterkorgen, redo att hällas ner i en liten papperspåse.


Förvara torrt i papperspåsar
Att förvara fröna torrt i öppna papperspåsar är det allra säkraste sättet att dels hålla reda på var fröna är men även att hålla dem torra så att de inte börjar att mögla. Otaliga är de berättelser vi fått ta del av när medodlare trott att fröna varit torra och petat in dem i burkar med täta lock för att sedan finna dem förstörda av mögel. Ja även vi har drabbats under vår begynnelse.




När sår vi jätteeterneller?
Frön av jätteterneller och alla andra ettåriga blommor sår vi kallt i byttor med planteringsjord, oftast från april, i vårt kallväxthus eller på skyddade lägen i vår trädgård. Just jätteeternell klarar även tidigare sådder från tex februari. Vi sår fröna i grupper då vi vi vill att jätteeternellerna växer som tuvor lite här och där så att de skapar som effektfulla spotlights av blomsterfägring lite här och där. När speciellt ettåriga blommor växer tillsammans i tuvor stödjer de varandra och det blir inte heller så mycket att pilla med som om man tex skulle så dem en och en.
Läs mer om att kallså ettåriga blommor: Odla kallt – vårså zinnia, Blommor – Så försår jag dem
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar