Din varukorg är för närvarande tom!
Syra chili
Ingredienser:
Ta så många mogna chilis du kan skörda, jag använde ca 30 av varje sort
Havsalt utan jod
Vatten
Plasthandskar
Skyddsglasögon ( om du hanterar superstarka sorter som Jolokia eller liknande)
Äppelcidervinäger för smaksättning av slutprocessad produkt
Gör så här: Leta på ett par glasburkar och klyfta upp chilifrukterna på längden. Fyll glasburkarna med chilifrukterna. Vispa ut 2 msk havssalt i 1 liter vatten tills det löst sig och häll i det i burkarna. Stoppa i något som kan tynga ner chilifrukterna så att de hålls under vattnet och fyll på med saltvatten till kanten ( detta kan behövas göras lite då och då under syrningstiden) Låt stå i 10 dagar i rumstemperatur och separera därefter saltvatten och chilifrukter. Mixa chilifrukterna med en stavmixer och tillsätt saltvatten (från lagen) vart eftersom du mixar och en skvätt äppelcidervinäger tills du får önskad konsistens och smak. Du kan säkert förvara dem hela i burken i lagen också men vi har aldrig testat det. Förvara sedan chilisåsen i kylen. Vi vet inte hur hållbar den är men Tistelvind gör liknande såser och de håller i ett år. Vissa chilisfrukters skal är svårare att mixa till en slät sås och kräver en hel del mixande.
Tips: När man mixar starka chilifrukter kan man drabbas av stark rethosta vilket är helt normalt.
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
13 svar till ”Syra chili”
Oj vilka härliga färger!
Vad brukar du använda de syrade chilisarna till för mat?Till gräddfilsåser och tomatsåser och som krydda i enchiladas, tacowraps och allt möjligt. Fördelen med jolokian som är så extremt, extremt stark är att det bara behövs några droppar:).
Hur länge håller syrad chili?
Jag vet inte men Tistelvinds syrade chilisåser håller i drygt ett år, så jag tänker mig något liknande. Men jag ska hålla er underrättade om ev smakförändringar och lagringsproblem.
Nu har jag gjort sås på Ungersk vax, den blev god, inte för starkt.
Tack för recept.Tack för ett bra inlägg och tips! Hur kommer det sig att du väljer och använda salt utan jod och inte med? Mvh Kim
Tack. För att salt med jod kan ge en metallsmak till den färdiga produkten.
..samt att det hämmar bakterierna man är ute efter då man syrar.
Ok
Min burk har fått ett mögellager högst upp, vitt. Jag tror det är mögel. Det har gått sju dagar sen jag lade ner chili i saltvattnet.
Hjälp! Är den förstörd? Vad ska jag göra?
Tacksam för svar!
Vänliga hälsningar
CeciliaDet vita är toppjäst. Den är inte farlig. Den kan du försiktigt lyfta bort.
Anledningen till att man använder jodfritt salt är att jod är bakteriedödande och det vill man ju inte i en syrningskultur. Här är det ”goda”bakterier som arbetar.
Har sås som gjordes för 3 år sen. Smakar utmärkt!
Lämna ett svar