Syra chili blandburk

Ingredienser:
Ta så många mogna chilis du kan skörda, jag tog det jag hade plockat just då, ca 50 frukter totalt av sorterna. Habanero Lemon, Aji Pineapple, Rocoto Largo och Bhut Jolokia.
Havsalt utan jod
Vatten
Plasthandskar
Skyddsglasögon ( om du hanterar superstarka sorter som Jolokia eller liknande)
Äppelcidervinäger för smaksättning av slutprocessad produkt

Gör så här: Leta på ett par glasburkar och klyfta upp chilifrukterna på längden. Fyll glasburkarna med chilifrukterna. Vispa ut 2 msk havssalt i 1 liter vatten tills det löst sig och häll i det i burkarna. Stoppa i något som kan tynga ner chilifrukterna så att de hålls under vattnet och fyll på med saltvatten till kanten ( detta kan behövas göras lite då och då under syrningstiden) Låt stå i 10 dagar i rumstemperatur och separera därefter saltvatten och chilifrukter. Mixa chilifrukterna med en stavmixer och tillsätt saltvatten (från lagen) vart eftersom du mixar och en skvätt äppelcidervinäger tills du får önskad konsistens och smak. Du kan säkert förvara dem hela i burken i lagen också men vi har aldrig testat det. Förvara sedan chilisåsen i kylen. Vi vet inte hur hållbar den är men Tistelvind gör liknande såser och de håller i ett år. Vissa chilisfrukters skal är svårare att mixa till en slät sås och kräver en hel del mixande.

Tips!
När man mixar starka chilifrukter kan man drabbas av stark rethosta vilket är helt normalt.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Syra chili blandburk”

  1. Varför icke-joderat salt? Som vegetarian är det extra viktigt att få i sig jod.

  2. För att det stör syrningsprocessen och kan ge en äcklig bismak. Joden får du peta i dig från ett annat håll 🙂

  3. Detta gör jag redan ikväll! Tack! Bra att veta ang saltet är att jodet tar död på bakterierna som behövs vid syrningen och kan göra att syrningsprocessen helt uteblir. Eva

  4. Ska burken vara lufttät under syrningsprocessen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *