Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetarisk sushi
Många är de restauranger jag har besökt för att njuta av den japanska nationalrätten Sushi. Jag minns den dagen då min far kom hem ifrån en Japanresa i början av 1980-talet. Med sig hade han med en japansk kokbok med bilder på sushi. Redan då visste jag att jag skulle älska denna rätt. Men det var inte förrän tio år senare på Cato vid Mariatorget i Stockholm som jag äntligen fick det bekräftat. Det var kärlek från första stund.
Att göra egen vegetarisk sushi är nog ett av de godast jag vet. Det jag tycker är roligast och godast att göra är de traditionella maki-rullarna med sjögräs runt. Varje gång jag gör denna rätt provar jag några nya kombinationer. Grunden för god vegetarisk sushi beror på att riset är bra i konsistens samt har fin balans mellan sötma, syrlighet och lite sälta. Ingredienser och tillbehör finns att hitta i en välsorterad mataffär och säljs under märket ”Blue Dragon”.
Ingredienser till 6st sjögräsrullar a 8-10 bitar vardera.
1 paket sushiris 500g
1 ½ dl Risvinäger
1 ½ dl Socker
knappt 1 tsk Salt
Sjögräspapper ”Nori”
Wasabi
Japansk soja
Vassmatta
Fyllningsförslag till Maki-rullar:
Gurkstavar,
Avokado (skäres i stavar)
Morot (skäres i fördel i stavar och kokas lite mjuka i en skvätt vatten, japansk soja och lite socker)
Salladslök (de gröna blasten bildar ett vackert hål i sushibiten när man skär upp den i bitar),
Tofu (behöver marineras med något eftersom den är så mild kanske sambalolek, soja eller sesamolja),
Philadelfiaost i stavar ,
Rostade sesamfrön som man kan ha utanpå rullen, i rullen eller doppa ena sidan av en skiva i (torrostas i stekpanna under ständig närvaro annars smakar inte fröna någonting).
Steg 1
Blötläggning av riset: Blötlägg riset i kallt vatten i mellan 3-10h, skölj det först i ca 5-10min så att vattnet inte är lika grumligt som det var när du precis börjar skölja det. Enklast är att lägga riset i en kastrull i diskhon och låta kallt vatten rinna med en svag stråle medans du sakta rör om med en slev. När det är klart så fyll kastrullen med vatten över riset och låt sushi riset stå i sin kastrull med lock på i 2-10 h. Om det är över natten så ställ kastrullen i kylskåpet (behöver då tas fram ett par timmar innan du ska koka det), om du ska koka det senare under dagen så låt kastrullen stå på en köksbänk i rumstemperatur.
Steg 2
Kokning: Skölj riset igen i några minuter och när vattnet känns ”lagom grumligt” se till att vattnet täcker riskornen med 1cm. Använd linjal eller tumstock om du är osäker. Ställ kastrullen med locket på plattan och sätt på värmen på nästan högsta effekt. Kolla lite då och då men undvik att fladdra med locket, riset behöver all fukt det kan få. Luta kastrullen åt sidorna för att se ifall allt vatten absorberats upp av riset. Är det vatten kvar så ställer du tillbaka kastrullen med locket på och testar dig fram.
Steg 3
Kokning klar: När allt vatten absorberats av riset så rör försiktigt med en slev i grytan så att riskornen i ytterkanterna kommer in mot mitten och de från mitten kommer ut mot kanterna. Sätt på locket och låt stå i ca 2-3h.
Steg 4
Göra vinägerblandningen och blanda med riset:Risvinäger blandas i en kastrull med socker och salt. Värm blandningen tills sockret har löst sig. När vinägerblandningen svalnat lite så blanda den med sushiriset som nu ska vältas upp i en större skål så det lättare svalnar.
Steg 5
Dags att göra Makirullarna: Lägg sjögräspappret på en skärbräda och tryck ut riset på nästan hela sjögräspappret och dra en sträng wasabi som slätas ut. Välj 3 olika fyllningsförslag, fördela de enligt bilden, rulla ihop hårt, blöt pappret så det limmas ihop på sista biten och in i vassmattan och knåda den varsamt men bestämt. In med den i kylskåpet i någon timme så den får fasta till sig . Skär sedan rullarna i 1-3 cm tunna skivor med en vass kniv. Servera med en klick wasabi och japansk soja.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar