Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetarisk sushi
Många är de restauranger jag har besökt för att njuta av den japanska nationalrätten Sushi. Jag minns den dagen då min far kom hem ifrån en Japanresa i början av 1980-talet. Med sig hade han med en japansk kokbok med bilder på sushi. Redan då visste jag att jag skulle älska denna rätt. Men det var inte förrän tio år senare på Cato vid Mariatorget i Stockholm som jag äntligen fick det bekräftat. Det var kärlek från första stund.
Att göra egen vegetarisk sushi är nog ett av de godast jag vet. Det jag tycker är roligast och godast att göra är de traditionella maki-rullarna med sjögräs runt. Varje gång jag gör denna rätt provar jag några nya kombinationer. Grunden för god vegetarisk sushi beror på att riset är bra i konsistens samt har fin balans mellan sötma, syrlighet och lite sälta. Ingredienser och tillbehör finns att hitta i en välsorterad mataffär och säljs under märket ”Blue Dragon”.
Ingredienser till 6st sjögräsrullar a 8-10 bitar vardera.
1 paket sushiris 500g
1 ½ dl Risvinäger
1 ½ dl Socker
knappt 1 tsk Salt
Sjögräspapper ”Nori”
Wasabi
Japansk soja
Vassmatta
Fyllningsförslag till Maki-rullar:
Gurkstavar,
Avokado (skäres i stavar)
Morot (skäres i fördel i stavar och kokas lite mjuka i en skvätt vatten, japansk soja och lite socker)
Salladslök (de gröna blasten bildar ett vackert hål i sushibiten när man skär upp den i bitar),
Tofu (behöver marineras med något eftersom den är så mild kanske sambalolek, soja eller sesamolja),
Philadelfiaost i stavar ,
Rostade sesamfrön som man kan ha utanpå rullen, i rullen eller doppa ena sidan av en skiva i (torrostas i stekpanna under ständig närvaro annars smakar inte fröna någonting).
Steg 1
Blötläggning av riset: Blötlägg riset i kallt vatten i mellan 3-10h, skölj det först i ca 5-10min så att vattnet inte är lika grumligt som det var när du precis börjar skölja det. Enklast är att lägga riset i en kastrull i diskhon och låta kallt vatten rinna med en svag stråle medans du sakta rör om med en slev. När det är klart så fyll kastrullen med vatten över riset och låt sushi riset stå i sin kastrull med lock på i 2-10 h. Om det är över natten så ställ kastrullen i kylskåpet (behöver då tas fram ett par timmar innan du ska koka det), om du ska koka det senare under dagen så låt kastrullen stå på en köksbänk i rumstemperatur.
Steg 2
Kokning: Skölj riset igen i några minuter och när vattnet känns ”lagom grumligt” se till att vattnet täcker riskornen med 1cm. Använd linjal eller tumstock om du är osäker. Ställ kastrullen med locket på plattan och sätt på värmen på nästan högsta effekt. Kolla lite då och då men undvik att fladdra med locket, riset behöver all fukt det kan få. Luta kastrullen åt sidorna för att se ifall allt vatten absorberats upp av riset. Är det vatten kvar så ställer du tillbaka kastrullen med locket på och testar dig fram.
Steg 3
Kokning klar: När allt vatten absorberats av riset så rör försiktigt med en slev i grytan så att riskornen i ytterkanterna kommer in mot mitten och de från mitten kommer ut mot kanterna. Sätt på locket och låt stå i ca 2-3h.
Steg 4
Göra vinägerblandningen och blanda med riset:Risvinäger blandas i en kastrull med socker och salt. Värm blandningen tills sockret har löst sig. När vinägerblandningen svalnat lite så blanda den med sushiriset som nu ska vältas upp i en större skål så det lättare svalnar.
Steg 5
Dags att göra Makirullarna: Lägg sjögräspappret på en skärbräda och tryck ut riset på nästan hela sjögräspappret och dra en sträng wasabi som slätas ut. Välj 3 olika fyllningsförslag, fördela de enligt bilden, rulla ihop hårt, blöt pappret så det limmas ihop på sista biten och in i vassmattan och knåda den varsamt men bestämt. In med den i kylskåpet i någon timme så den får fasta till sig . Skär sedan rullarna i 1-3 cm tunna skivor med en vass kniv. Servera med en klick wasabi och japansk soja.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar