Din varukorg är för närvarande tom!
Sushi ”vegetarisk” göra själv
Ingredienser och tillbehör till sushi finns att hitta i en välsorterad mataffär och säljs
bla under märket ”Blue Dragon”
Ingredienser till 6st sjögräsrullar a 8-10 bitar vardera.
1 paket sushiris 500g
1 ½ dl Risvinäger
1 ½ dl Socker
knappt 1 tsk Salt
Sjögräspapper ”Nori”
Wasabi
Japansk soja
Vassmatta
Fyllningsförslag till Maki-rullar:
Gurkstavar
Avokado (skäres i stavar)
Morot (skäres i fördel i stavar och kokas lite mjuka i en skvätt vatten, japansk
soja, risvinäger och lite socker), Salladslök (de gröna blasten bildar ett vackert hål i
sushibiten när man skär upp den i bitar),
Tofu (behöver marineras med något eftersom den är så mild kanske sambalolek,
soja eller sesamolja), Philadelfiaost i stavar (Fantastiskt gott),
Rostade sesamfrön som man kan ha utanpå rullen, i rullen eller doppa ena sidan
av en skiva i (torrostas i stekpanna under ständig närvaro annars smakar inte
fröna någonting). Chipotlechilikrydda, hastigt kokt sparris, röd Koreansk chilipasta, torkad svart trumpetsvamp som sjudit en stund i soja och vatten, spiskumminfrästa zucchinistavar mm mm.
Steg 1 Blötläggning av riset: Skölj först riset i ca 5-10min så att vattnet inte är lika grumligt som det var när du precis börjar skölja det. Enklast är att lägga riset i en kastrull i diskhon och låta kallt vatten rinna med en svag stråle medan du sakta rör om med en slev. När det är klart så fyll kastrullen med vatten över riset och låt sushi riset stå i sin kastrull med lock på i 2-10 h. Om det är över natten så ställ kastrullen i kylskåpet (behöver då tas fram ett par timmar innan du ska koka det), om du ska koka det senare under dagen så låt kastrullen stå på en köksbänk i rumstemperatur.
Steg 3 Kokning klar: När allt vatten absorberats av riset så rör försiktigt med en slev i grytan så att riskornen i ytterkanterna kommer in mot mitten och de från mitten kommer ut mot kanterna. Sätt på locket och låt stå i ca 2-3h.

får fasta till sig . Skär sedan rullarna i 1-3 cm tunna skivor med en vass kniv. Servera med en klick wasabi och japansk soja och eller med Koreansk chillipasta blandad med hälften majonäs.
Våra senaste inlägg
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Sushi ”vegetarisk” göra själv”
För en "tillagad"-smak lägger jag ibland stekt aubergineskiva i makin. Tempura-tofu (i en annan maki) tillför dessutom textur.
Att blanda sushiriset med 1/2 till 1/3 svart ris ger vackra rullar (om man gillar lila mat) och ett antocyanintillskott 😉
mums jag älskar sushi men min man och mina barn gör inte det. En dag gjorde jag pannkakor till barnen och Lasse (min man). Var så fruktansvärt sugen på sushi så jag gjorde sushi till bara mig! Det började med att de ville smaka lite grann, och slutade med att min tallrik var tom och 10 pannkakor kvar! Men tack för det superduper goda receptet!
Riset blir säkert jättegott, men det måste låta riktigt avskräckande för läsare som aldrig gjort sushi förut att det ska ta sådan tid och vara så omständigt att få till bra ris.
Jag brukar skölja riset, sedan blötlägga 30 min, och sedan koka 10 min. Sedan får det stå lite och svalna av innan jag blandar i vinägerblandningen. Brukar duga bra till mig :O)Vi vill ju såklart att riset vi rekommenderar ska bli så gott det bara kan bli. När man har gjort det här riset ett par gånger så känns det som den enklaste saken i världen. Det kräver ju inte så mycket arbete egentligen, det är ju mest planering.
Som jag skrev i inledningen på receptet så härstammar denna risinstruktion från ett sushiställe som heter "Sone sushi" och ligger på ringvägen 8 på söder i Stockholm. Det var 2001 som jag ringde och frågade hur jag skulle få till ett bra ris utan att behöva köpa en riskokare. Jag hade misslyckats ett antal gånger och behövde goda råd. Oftast blir det bra och någon gång då och då fantastiskt! Lycka till!
Tack för att du delar med dig! Blir inspirerad & ska tillaga & njuta ikväll!
Tack för att du delar med dig! Blir inspirerad & ska tillaga & njuta ikväll!
Lämna ett svar