Din varukorg är för närvarande tom!
Surdegsbaguette
Dessa bröd tar lång tid på sig att bli klara, 2,5 -3 dagar får man räkna med. Receptet är hämtat från Pain de Martin och utgår ifrån ett ciabattarecept, men funkade superbra till baguetter.
Ingredienser
100 g vetesurdegsgrund
100 g + 550 g ljummet vatten
150 g + 750 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
25 g salt
En skvätt Neutral olja
isbitar
Gör så här:
Dag 1 (kväll): Rör ihop vetesurdegsgrunden med 100 g ljummet vatten, 150 g vetemjöl och allt rågmjöl i en bunke. Rör inledningsvis med en träslev och ta hjälp med händerna mot slutet och forma till en slät klump. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 20 timmar.
Dag 2 (kväll): Blanda klumpen från dag 1 med 550 g ljummet vatten och 750 g mjöl i en degblandare. Kör på låg hastighet i ett par minuter och låt sedan degen vila i 30 minuter. Häll därefter i saltet och kör degblandaren på lite högre hastighet i ca 3 minuter. Smörj en bunke med olja och lägg i degen. Degen ska nu jäsa i en timme. Med jämna mellanrum ska du vika degen i bunken. Dra då i en sida och lägg den överst, dra i nästa sida och lägg den överst osv. Vänd sedan degen upp och ner. Upprepa 3 gånger under jäsningstiden. Låt stå i kylen över natten.
Dag 3 (morgon): Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar som du formar till långa bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller i särskild baguetteplåt. Låt jäsa under en handduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt på nedersta falsen och en plåt i mitten. För över baguetterna med bakplåtspapperet eller baguettplåten på den heta plåten i ugnen. Peta in några isbitar i den undre plåten så det bildas ånga. Grädda tills bröden fått fin färg, lite olika beroende på tjocklek (10 minuter och framåt).
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Surdegsbaguette”
Mycket välgjort och lätt att följa, många inspirerande recept förutom konkret kunskap kring odling ! Toppen !
Lämna ett svar