Din varukorg är för närvarande tom!
Störbönor – våra favoritbönor
Jag har svårt att tänka mig att odla en endaste sommar utan störbönor som klättrar vackert på våra gamla krakstörar någonstans i våra trädgårdar.
Det här är den sista grödan på säsongen tillsammans med gurkväxterna som förodlas inomhus. När bönorna flyttas ut till växthusen för avhärdning släcker vi ner i vår odlingskällare för den här säsongen och all odling flyttas ut. Ibland har störbönorna fått stå alldeles för länge i sina krukor bredvid varandra så att det blivit ett fruktansvärt trassel. Istället för att försöka trassla loss dem från varandra med risk att ha av topparna brukar jag plantera ner dem som i en klunga runt en krakstör och sedan leda upp dem försiktigt i hönsnätet.
Störbönor
Phaseolus vulgaris
Brytbönor, vaxbönor, skärbönor
Störbönor vårsås inomhus i maj i soligt fönster eller under växtbelysning. Slutplanteras utomhus maj–juni, i pallkrage eller på friland.
Vi har genom åren odlat både låga och höga bönsorter, men kommit att fatta starkast tycke för de högre. De ger rikligare avkastning än de lägre och kan med hjälp av växtstöd bli grödor som lyfter din grönsaksodling både estetiskt och praktiskt. Höga grödor fångar solen bättre än låga och lämnar plats för fler grödor. Runt bönorna kan du med fördel odla zucchini, vintersquash eller majs.
Höga bönor behöver alltid något slags stöd att klättra på. Du kan i princip använda det du har till hands och vad din fantasi tillåter, men gärna stöd som är 2–3 meter höga. Får du tag på gamla hässjestörar/krakstörar kan du bygga enkla och snygga stöd genom att fästa höns- eller kycklingnät runt stören, se s 202. Led in de första slingrande skotten i nätet så hittar de en väg uppåt att klättra på.
Alla baljväxter kan med hjälp av kvävefixerade bakterier i rötterna eller jorden använda kvävet från luften. De behöver därmed inte så mycket gödsel. Det är smart att odla baljväxter där du året efter tänker odla mer näringskrävande växter som kål, rotselleri, majs eller lök.
Att koka bönorna för att sedan marinera dem i en hemvispad vinägrette är något som hela familjen uppskattar väldigt mycket.


Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar