När tidningen Buffé (Ica) fastnade de för detta recept och publicerade det i deras tidning.
Det här är en mustig soppa med smak av timjan, kokos och methilöv. Alla grönsaker förutom moroten är från egna odlingar. Morötterna i stadsodlingen ville inte bli det vi önskade utan utvecklades till stocklöpare på grund av vårens dynamiska väder och blommar nu för fullt med endast 2cm stora rötter. Det här är ett grundrecept för en grönsakssoppa vi tycker mycket om. Det står dig fritt att experimentera och byta ut ingredienserna. Hoppa över grädden och smöret om du vill ha den vegansk.
Ingredienser 4- 6 personer
3 potatisar
1 klick smör och rejält med rapsolja (0,5-1 dl)
1liten zucchini ( som en banan storleksmässigt)
2 stora blad Collardkål (funkar med annan kål också)
6st fint skurna lila störbönor
1dl vitt vin
2l vatten (ungefär)
2 rejäla matskedar creamy coconut (funkar med kokosmjölk ifall du bara tar av det vita fasta i en burk)
3 plommonstora lökar
1 msk torkade methilöv
1morot
Lite färsk timjan att repa ner i soppan och några kvistar till dekoration
1tsk
Grönsaksbuljong efter tycke och smak
Gör så här: Finhacka alla grönsaker i tärningar och mindre bitar. Lägg i smör och häll i oljan. Fräs därefter grönsakerna utan att de får någon yta. Börja med potatisen och moroten och fyll därefter på med bönor, lök, zuccini och kål. Häll därefter på vatten, vin, methilöv och örtsalt. Låt småkoka under lock tills potatisen börjar koka sönder. Stavmixa soppan varsamt så att den får en ”lagom” och redd konsistens. Tillsätt creamy coconut och grädde och låt småsjuda i 5-10 minuter smaka av och ät och njut. Serveras gärna med en skiva nybakt surdegsbröd.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar