Din varukorg är för närvarande tom!
Sötpotatisar – Vi tar sticklingar

När pedagogodlaren från norra Skåne, Andreas Andersson la ut en bild härom veckan blev jag så till mig så att jag var tvungen att bege mig till närmsta livsmedelsaffär för att köpa knölar.
Vi testade att odla sötpotatisar från köpta plantor uppe på takfarmen sommaren 2016 av sorten Erato orange. Jag hade glömt bort plantorna i växthuset bakom några tomater och fick ner dem i en pallkrage senare än vad jag hade tänkt, i början av juni ( vilket är den tid man vanligtvis rekommenderar att plantera ut dem). Trots detta lite sena förfarande (enligt mig) kunde vi ändå i slutet av september skörda 3,5 kg knölar från pallkragen där vi planterat våra 2 plantor.
I år är jag mer taggad att få större skörd och ska skärpa till mig. Förutom att dra fram sticklingar på det här sättet så tog jag små rotbitar från de vi odlade 2016 och placerade i krukor i planteringsjord. De står i odlingskällaren med växtbelysning tillsammans med citronverbenan, Stevian och citrongräset. Just nu ser dessa sticklingar ganska döda ut men jag testade att vända några krukor upp och ned och där nere i jorden var det fullt av friska rötter. Jag ska nog ta och plantera om dem och ställa dem lite närmre växtbelysningen.
Det vanligaste i år verkar vara att man sticker in ett gäng tandpetare i en sötpotatis för att sedan hänga ner den i ett dricksglas med vatten så att inte hela potatisen står i glaset. Efter ett par veckor ska det bildas rötter och potatisen ska skjuta skott. Dessa skott ska man sedan klippa av för att sedan rota och plantera i jord.
Jag testade att stoppa ner en sötpotatis i ett vattenglas utan tandpetare för att se hur det kommer att gå. En del menar att det här med vatten är överflödigt, att det räcker att lägga dem varmt på en fönsterbräda för att det ska bildas skott. Vem vet, det kanske också fungerar.
Nu har potatisarna stått en vecka på det här sättet men inga rötter eller skott har visat sig än. Jag hör av mig igen när det börjar hända grejer.
På återseende!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
9 svar till ”Sötpotatisar – Vi tar sticklingar”
Jag testade ifjol… blev inga stora sötpotatisar i slutändan, som små nypotatis ungefär, men det går säkert bättre om man kan ha dem ännu varmare än jag hade.
Tackar ödmjukast för omnämnandet i bloggen. Det är så kul att lilla jag kan inspirera dig. Dt är ju du som är en av mina största inspirationskällor.
Satte en sötpotatis i vatten för ca 1 månad sedan och inget händer…. Nyfiken på hur det gått med ditt försök?
Har fått massor av rötter på min sötpotatis men inga gröna skott här inte
CarinaHur gick det med sötpotatisen? Nyfiken!
Hej
Min sötpotatis har flera skott, ska jag klippa av och sätta ner dom i vatten.
Eller sätta ner dom direkt i jorden? Jag har planerat potatisen i jord och där kommer skotten!
Tacksam för svar.
MVH
Agneta ThorhagenJag satte ner en sötpotatis i en blandning av kaffesump och bakpulver. Efter bara två dagar hade skotten tittat upp. Jag läste om detta på ett amerikanskt forum. Tänkte att någon dummat sig men gud va det växte.
Nio delar sump och en del bakpulverIntressant 🙂
Hur i hela friden kan detta funka?
Jag trodde det va ett troll som varit i farten men gud va det började växa
Lämna ett svar