Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna.
Nu under sommaren samlar vi frön av den ätbara vallmosorten Papaver somniferum och brukar sedan sommarså vallmon för att härma naturens gång.
Vi älskar att ha blommor växande bland våra grönsaker. Det skänker verkligen en fröjd för ögat när man blickar ut över ett hav av grönsaksblast och vackra blommor tornar upp sig däremellan. Vallmo har blivit en av de blommor som återkommer varje år hos oss, vilket ni kanske märkt på de bilder vi delar från våra odlingar? I grönsaksodlingarna odlar vi en sort med ätbara frön, så att vi kan ha dem med i våra bakverk. Vi kallar den Karins vallmo då vi fått den från henne, något annat sortnamn har vi inte.
För att veta hur man på bästa sätt ska så frön kan det vara bra att iaktta naturens gång, och med ettårig vallmo är det verkligen på det viset har vi märkt. Det allra bästa sättet, förutom att låta plantorna fröa av sig själv, är att ta frön i mitten / slutet av sommaren när kapslarna börjar mogna, för att sedan direktså fröna på önskad plats.
När det bildas hål under ”hatten” är fröna klara.
Perenn eller annuell
Det finns flera typer av vallmo. I skogsträdgården har vi tex tre stora plantor med perenn jättevallmo. Dessa blommar tidigt på sommaren varje år med röda stora blommor och sprider sig inte något nämnvärt, trots att den utvecklar ganska många frön i sina frökapslar. Blommorna kommer ur samma rötter varje år och är en sk perenn växt, dvs flerårig. Fröna är inte ätliga och vi vet inte hur giftiga de är.
I våra grönsaksodlingar har vi den ettåriga vallmosorten papaver somniferum, Karins vallmo. Den lever bara en säsong och efter blomningen under högsommaren samlas dess ätbara frön i frökapslarna. I augusti kan vi se hur det blir hål i frökapslarna längst upp, vilket betyder att de nu är klara . Det är nu vallmon på egen hand sår sina frön.
Olika vallmosorter kan lätt korsa sig om de blommar samtidigt. Så om man vill ha ätbara frön är det viktigt att inte odla dem i närheten av sorter där fröna inte är ätbara. I vårt fall blommar våra olika sorter inte samtidigt och risken för korpollinering ser vi som ytterst liten. Dessutom har vi satt de olika typerna av vallmo på ganska stort avstånd från varandra. Samma sak gäller när du har samma slags sort av ätbar vallmo i flera olika färger. Vill du Skapa nya färgkombinationer ska du satsa på att odla dem tillsammans, men vill du bevara en sort som den är ska du bara odla den.

Så naturligt
I våra trädgårdar finns en mängd självsådda vallmoplantor, men också sådana vi själva sått, främst genom direktsådd. Vi har provat att förkultivera vallmo tidigt på våren och det brukar bli bra plantor när de får växa upp i kallväxthuset i små krukor med planteringsjord. Men de allra finaste plantorna blir de som är direktsådda under sensommaren och de som börjar att gro under tidig vår.
När vi sommarsår vallmo strör vi ut ett gäng frön här och där och på väldigt många ställen. Inget vidare fjäsk behövs. Det som kan vara bra att veta är att plantorna blir stora av mycket näring i jorden och ynkliga och späda i näringsfattig jord. Så det kan vara bra att förse jorden med extra gödsel om man vill ha kraftiga stjälkar, blommor och frökapslar.
Plantorna gror under hösten
Vill det sig väl, kan småplantor av vallmoblad visa sig redan under hösten. Det är inget att oroa sig över. Hemma hos oss överlever bladrosetterna vintern och växer sedan fint nästkommande vår. Kan hända ter sig vallmo på annat sätt i andra odlingszoner (än 2 och 3).
Små vallmoplantor tidigt på våren
Det gäller att minnas att man sått vallmo så att man inte av misstag börjar rensa bort de små plantorna. I vissa av våra odlingsbäddar sprider sig vallmon som ogräs och på våren när vi vill plantera ut förkultiverade grönsaksplantor behöver vi ta bort mängder av vallmoplantor. Vissa av dem sätter vi i kruka för att sedan planteras på andra ställen. Det är inte säkert att de klarar av den behandlingen men det är helt klart värt ett försök eller två. Det som gör att vallmo är problematiska att flytta är att de har pålrötter och växter med pålrötter är känsliga.
Vår vackra vallmo har blivit avmålad i akvarell och finns nu att köpa som poster hos Adlibris.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna.”
Hej!
Jag undrar om alla Papaver somniferum har ätbara frön eller om det finns variationer av arten som man bör akta sig för. Är till exempel denna:
https://www.impecta.se/sv/artiklar/enkel-vallmo-sissinghurst-white.html
eller denna:
https://www.impecta.se/sv/artiklar/enkel-vallmo-hungarian-blue.html
ätbar. Vore så tacksam för svar. Jag har haft svårt att hitta bra källor på internet. Säljer ni möjligtvis fröer av er vallmo?Vänliga hälsningar,
SSom vi uppfattat det har alla Papaver somniferum ätliga frön. Vi odlar endast vår egna variant som vi vet är ätlig och den kan man få några frön av om man kommer på en föreläsning. FOBO har en bra artikel i ämnen och en möjlig förklaring till varför fröfirmor skriver att vallmo är giftig. https://www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/fragor-svar-meny/fragor-svar-2009-meny/233-kan-man-aeta-froen-fran-vallmo
[…] 5. Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna. […]
🙂
/ J
Lämna ett svar