Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså basilika och skörda under sensommaren

Basilika är en förhållandevis snabb gröda att odla. Vi brukar sommarså basilika nu så att vi även kan ha fina plantor i slutet av sommaren att skörda ifrån.
Basilika har blivit den kryddväxt som våra barn gillar allra bäst. Främst handlar det om att de älskar pesto och gärna gör sig egen. Men förutom just pesto brukar vi ofta blanda ner basilika i sallader och i olika pastarätter. Några blad kan också hamna på smörgåsen eller så mixar vi en rejälhög med blad ihop med naturell yoghurt och får en himla god sås.
Om man sår basilika nu, under sommaren, kommer plantorna hinna ge skörd innan temperaturen blir för låg framåt hösten. Vi förkultiverar alltid basilika i krukor eller i en mindre odlingslåda med hål i botten. Den vuxna plantan planterar vi i en kruka, låda eller pallkrage. På friland brukar plantorna inte utvecklas lika bra upplever vi.
Sommarså basilika i planteringsjord
När det är dags för basilikasådder brukar vi först göra en jordblandning bestående av en liter planteringsjord som vi blandar med en eller ett par nävar sand. Sanden kan man byta ut till såjord också. Därefter fyller vi små krukor med blandningen eller en liten plastlåda.
För att få tuvor av basilika fördelar vi alltid fröna i små grupper. Sår vi i småkrukor kan ca 10 frön i en liten hög vara lagom i varje kruka, vi räknar inte fröna exakt. Använder vi en plastlåda är tanken att flera tuvor ska växa upp i samma låda och därför gör vi flera små fröhögar lite här och där. När högarna är utplacerade strör vi över ett tunt lager av sand eller såjord och sedan vattnar vi igenom sådderna ordentligt.

I växthus eller skyddad plats i trädgården
För att de blivande plantorna direkt ska anpassa sig till utomhusklimatet brukar vi ställa sådden i vårt växthus eller på någon skyddad plats i trädgården. Där får krukorna eller lådan sedan stå tills plantorna har vuxit till sig. Det brukar bli ganska varmt i växthus på somrarna så se till att växthuset har bra ventilation, låt vädringsfönster och dörrar vara öppna.
Vattna regelbundet
Under basilikans hela liv, från sådd till vuxen planta, behöver den regelbunden vattning. Vi använder oss gärna av odlingstråg där vi ställer små som stora krukor. Vattnar gör vi oftast direkt i tråget så att vattnet sugs upp underifrån.

Slutplantering
När plantorna blivit någonstans mellan fem och tio centimeter höga kan det vara dags att flytta dem till sin finala plats. För oss är det ibland i hörnet av en pallkrage, men oftast i en större kruka som får bo i växthuset eller kanske på vår uteplats.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
- Gör egen buljong på dina resterMånga gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar