Basilika är en förhållandevis snabb gröda att odla. Vi brukar sommarså basilika nu så att vi även kan ha fina plantor i slutet av sommaren att skörda ifrån.
Basilika har blivit den kryddväxt som våra barn gillar allra bäst. Främst handlar det om att de älskar pesto och gärna gör sig egen. Men förutom just pesto brukar vi ofta blanda ner basilika i sallader och i olika pastarätter. Några blad kan också hamna på smörgåsen eller så mixar vi en rejälhög med blad ihop med naturell yoghurt och får en himla god sås.
Om man sår basilika nu, under sommaren, kommer plantorna hinna ge skörd innan temperaturen blir för låg framåt hösten. Vi förkultiverar alltid basilika i krukor eller i en mindre odlingslåda med hål i botten. Den vuxna plantan planterar vi i en kruka, låda eller pallkrage. På friland brukar plantorna inte utvecklas lika bra upplever vi.
Sommarså basilika i planteringsjord
När det är dags för basilikasådder brukar vi först göra en jordblandning bestående av en liter planteringsjord som vi blandar med en eller ett par nävar sand. Sanden kan man byta ut till såjord också. Därefter fyller vi små krukor med blandningen eller en liten plastlåda.
För att få tuvor av basilika fördelar vi alltid fröna i små grupper. Sår vi i småkrukor kan ca 10 frön i en liten hög vara lagom i varje kruka, vi räknar inte fröna exakt. Använder vi en plastlåda är tanken att flera tuvor ska växa upp i samma låda och därför gör vi flera små fröhögar lite här och där. När högarna är utplacerade strör vi över ett tunt lager av sand eller såjord och sedan vattnar vi igenom sådderna ordentligt.
I växthus eller skyddad plats i trädgården
För att de blivande plantorna direkt ska anpassa sig till utomhusklimatet brukar vi ställa sådden i vårt växthus eller på någon skyddad plats i trädgården. Där får krukorna eller lådan sedan stå tills plantorna har vuxit till sig. Det brukar bli ganska varmt i växthus på somrarna så se till att växthuset har bra ventilation, låt vädringsfönster och dörrar vara öppna.
Vattna regelbundet
Under basilikans hela liv, från sådd till vuxen planta, behöver den regelbunden vattning. Vi använder oss gärna av odlingstråg där vi ställer små som stora krukor. Vattnar gör vi oftast direkt i tråget så att vattnet sugs upp underifrån.
Slutplantering
När plantorna blivit någonstans mellan fem och tio centimeter höga kan det vara dags att flytta dem till sin finala plats. För oss är det ibland i hörnet av en pallkrage, men oftast i en större kruka som får bo i växthuset eller kanske på vår uteplats.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar