Din varukorg är för närvarande tom!
Solrosor – kan inte leva utan dem
Jag kan inte se mig mätt på solrosor och jag älskar dem i all dess färger, former och storlekar. Det var någon gång på 19090-talet jag första gången fick för mig att köpa frön till bronsfärgade solrosor och där blev jag fast. Jag hade en önskan att de skulle kanta in ett potatisland och jag lyckades på första försöket! Jag kände mig så otroligt lycklig där och då. Att jag lyckades odla fram så vackra blommor och att de nästan var 2 m höga. Så majestätiskt det kändes! Sedan dess har solrosor ramat in mina odlingar var jag än odlat. Jag gillar att ha dem bland blommor och bland grönsaker, i skogsträdgården och i staden, på takfarmen, prästgatan och på Nordanbyäng.
Här till höger kan ni se några av de sorter jag odlat i år. Jag förkultiverar solrosorna i maj i kallväxthuset i tillsammansodlingen och jag gör ingen omplantering mellan sådd och utplantering, de hamnar direkt på dess växtplats när de är mellan 10 – 20 cm långa. Oftast använder jag pluggboxar med ganska stora hål i och sätter mellan 2 – 4 frön i varje hål. Det spar både tid och plats att så flera frön i samma hål och det är också snyggare, mer effektfullt att sätta ut solrosplantor i mindre grupper. Dessutom så stöder de varandra ifall de skulle vara gängliga, om man behöver binda upp dem så stöder i så fall en stödpinne flera plantor samtidigt, eftersom de står så nära varandra. Kika gärna på bilderna här nedanför, på årets underbara solrosor. Jag har inga exakta namn på sorterna i det här inlägget, påsarna är redan kastade men om du vill ha samma sorter som jag odlat är det bara att köpa på sig alla de sorter som finns hos de Svenska fröfirmorna, de är där jag handlat alla mina frön till årets solrosor och jag köpte allt. Och du! Städa inte bort de vissna fröstänglarna, fåglarna gillar att sitta på dem och dessutom är de väldigt vackra. En annan sak som är superbra med att städa bort solrosstänglarna på vårkanten istället för på hösten är att rötterna är mycket lättare att slita loss.
Om det var något ställe i år där solrosorna lyste i all sin prakt så var det på Nordanbyängs trädgård. Det var där jag planterade de mörkaste solrosorna i början av juni.
Det är svårt att ha några favoriter bland de röda solrosorna, den ena är vackrare än den andra.
De här dvärgsolrosorna med rejäla fullstora huvuden men bara en kropp som är ca 40 – 50 cm hög är riktigt effektfulla i en pallkrage på takfarmen och så har fåglarna lite härlig mat.
De små solrosorna med många minihuvuden är också riktigt fina och ger ett prunkande uttryck till en sötpotatispallkrage. Dessa fungerar också att odla i större krukor och behållare.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar