Din varukorg är för närvarande tom!
Smörgåstårta med medelhavssmaker

Det är inte helt lätt att få till en vegetarisk smörgåstårta. Gillar du medelhavssmaker så kanske den här kan passa? Rödlöksmarmeladen ger det där lilla extra som gör att man verkligen inte kan sluta äta.
Ingredienser
12 skivor formfranska i normalstorlek ( ej de förminskade som finns lite här och där idag)
eller 4-5 landgångsbröd.
7 dl creme fraiche
3,5 dl keso
150 g fetaost, vi föredrar getfetaost av märket Sûtdiyari , finns i affärer med arabiska livsmedel.
1 gurka
1 burk lättorkade tomater
1-2 dl oliver
1 granatäpple
4-6 msk kapris
1-2 pressade vitlöksklyftor
Salt efter behov och smak
Örtsalt till smaksättning
Rucola, ärtskott eller groddar till garnering ( kan väljas bort)
Rödlöksmarmelad
Gör så här: Häll av oljan från de lättorkade tomaterna och strimla dem. Kärna ur oliverna och hacka dem grovt. Skala gurkan och dela den på längden. Gröpa ur kärnorna, skiva den i tunna skivor, strö över ca 1 tsk salt och lägg dem i en skål i ca 20 min. Efter 20 minuter silar du av gurkan och blandar den tillsammans med 3,5 dl keso och 3,5 dl creme fraiche, kapris, smulad getfetaost pressad vitlök, tomater, en tesked örtsalt och oliver. Skär bort kanterna från formfranskan och lägg tre i rad på ett lämpligt uppläggningsfat. Bre på ca 1 cm tjockt med röra ovanpå brödet och bygg på med bröd och röra på höjden. 3-4 våningar brukar vara ”lagom” höjd. Bre sedan på med creme fraiche på alla kanter och på toppen av smörgåstårtan så att allt täcks och blir vitt. Lägg därefter ett lager rödlöksmarmelad ovanpå tårtan och garnera med granatäppelkärnor och ärtskott. Denna smörgåstårta blir bara godare av att stå över natten i kylskåpet.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar