Din varukorg är för närvarande tom!
Släng inte din mat

Ett av det allra häftigaste med att odla egna grönsaker tycker vi är att upptäcka fler och fler användningsområden för olika grödor. Det handlar såklart om olika sätt att tillaga dem på. När man står där och hackar eller finfördelar på annat sätt, så har i alla fall vi svårt att bara ta avfallet och lägga i kökskomposten. Det tar liksom emot att slänga sådant man ägnat så mycket tid åt att framställa. Har man sått från frö, planterat om, avhärdat, planterat ut, vattnat och hållit på är det ju klart att man vill äta upp så mycket som möjligt. Vi har länge provat oss fram och testätit sådant som man i regel brukar kasta och funnit nya goda grönsaksdelar.

Alla som odlar eller har odlat broccoli, vet att det blir en hel del skörd. Vi brukar spara buketter i vas i kylskåpet i väntan på att vi ska bli sugna på broccoli. Häromveckan stod vi i köket med tre vaser broccoli som vi bestämde oss för att förvälla och frysa in. Skörden klipptes i minde bitar och både stjälkbitar och blad åkte med. De är nämligen precis lika goda som buketterna. Det var inget som for ner i kökskomposten.
På ett flertal blomkålsplantor blev det inget blomkålshuvud alls i år. Så blir det ibland. Vi hade verkligen längtat efter att kunna göra våra indiska blomkålsbollar på hemodlad blomkål, men då flertalet plantor inte gav någon vidare blomkålsskörd, fick vi tänka om. Men blomkålsbollar blev det ändå på egenodlat tillslut, jättegoda och krispiga med saftigt inre. Det var den tjocka bladnerven på blomkålsplantan som vi rev och det funkade precis lika bra. Resten av bladen stekte vi i rapsolja med salt som tillbehör.
Annat som kan ätas men som för många rensas bort och slängs, är blast. På röd- och gulbetor kan man göra härliga sallader. Rotselleriblast kan användas som smaksättning i soppor, grytor och örtsalt, ta med fördel bort bladen som inte har lika angenäm smak. Grön lök- och vitlöksblast är otroligt gott och ger en något mildare smak än själva löken. Lökblasten kan ätas färsk i sallader, men är också suveränt gott att fräsa i het panna med rapsolja och servera som ett tillbehör.
Ett varningen ord till dig som vill äta mer av köpta grönsaker. Välj ekologiskt odlade så undviker du en hel del gifter.
Vilka ”nya” växtdelar brukar du ta vara på och vad gör du med det?
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Släng inte din mat”
Blast av kryddörter fryser jag ner och använder i grytor. Det är lätt att fiska upp dem efteråt.
KatrinJag har kvar foderblad från savoykål. Visst borde man kunna hitta användningsområden även för dem? Har någon tips på vad ni lagar av dem och kommande foderblad av spetskål?
Mina spetskål har enorma foderblad, har någon jord något av dem. Kåldolmar?
Foderblad delas i två delar (ta bort stammen) och rullas cigarr-likt. Strimla dom och stek dom i lite olja och smör. Riv lite parmesan ovanpå.
Fantastiskt krispig sallad som förrätt eller till kött.
Gott också på en rostad macka med tomat.
Stammen går hackad ner i en soppa eller gryta.
Smakar de gott ska du använda dem 🙂
Absolut! Vad helst din fantasi kläcker fram. Testa att strimla och stek på medelvärme i rapsolja med lite örtsalt.
Jag skulle vilja ha tips på vad man kan göra med fänkålsblast mer än att tillsätta den när man kokar buljong!
Lämna ett svar