Skuggig trädgård – tips för både rabatter och grönsaksland

Skuggig trädgård hos Farbror Grön

Har du liksom vi en skuggig trädgård? Här delar vi med oss om växttips och annat som vi erfarit.

Vår trädgård vi har vid vårt lantställe kallar vi för Skogsträdgården. Inte så konstigt, eftersom den ligger mitt i en skogsbacke. Trädgården är placerad i sydostläge, men antalet soltimmar med full sol är väldigt fåräknade, mest silas ljuset mellan barrbeklädda trädgrenar. På det stora hela lyckas växterna ändå få det ljus de behöver för att växa vidare.

Skuggig trädgård

Anledningen till att denna trädgård ligger så skuggigt kan man kanske fundera över. I mitten 60-talet anlades trädgården här på denna skogstomt ett stenkast från Johannes mormors stuga. Då fanns en stor önskan att bevara det skogiga för att skapa en så stor kontrast till ett stadsliv som möjligt. Det gamla huset flyttades ner från Hudiksvall och byggdes upp här. Stället är lite knepigt på det viset att tomten är belägen på en rullstensåssluttning som vätter mot väster. En trädgård vill man så långt det är möjlig anlägga i söderläger och på den här platsen ligger trädgården sydöst, vilket är bra. Men det innebär för oss att den dels måste vara i etage eftersom marken sluttar och dels är söderläget lite snett upp mot åsens topp.

Att odla växter på en rullstensås innebär ganska mycket underlagsjobb. Det finns ingen jordmån att använda. Vi och Johannes föräldrar har därför skapat bäddar med stenar som ramar och fyllt på med kompost och jord. Läs gärna mer om anläggning av stenpartier i ett annat inlägg.

Stenpartier med prydnadsväxter

I den mest skuggiga delen av trädgården har vi endast perenner i stenpartier. Flera av dem har växt där i decennier och är planterade av Johannes mamma. Funkior är de vi upplever trivs allra bäst och har blivit enormt stora med tiden. Ingen särskild omsorg har de fått, jorden är näringsfattig och torr och får ganska sparsamt med näringstillskott och vatten. I samma jord har även alunrot mått bra och förökats sig fint. Även dagliljor och iris som levt där länge verkar trivas, även fast blomningen kanske inte är överdådig precis. Läs fler växttips nedan.

Vi har möjlighet att påverka soltillförseln till trädgården eftersom vi äger skogen runt om. Vissa år tar vi ner något skymmande träd, men mest vill vi behålla skogkänslan och avverkar endast sparsamt. Gassande sol i rabattträdgården kommer det aldrig bli tal om. I en skuggig trädgård får vi odlare även lite svalka de hetaste dagarna.

Det vi lagt märke till de gånger vi sågat ner ett träd är att vissa växter får en helt ny kraft eller nytt utseende. Aklejrutan blev betydligt lägre och inte fullt lika gänglig som tidigare. Blåbolltisteln nöjde sig också med en lägre höjd som vittnar om att de fick mer solljus och inte behövde sträcka sig för att komma närmre ljuset.  

Tips för skuggig prydnadsträdgård:

  • Ta ner skymmande träd om det går, växter trivs alltid bättre med mer solljus, men var
  • Välj funkia, alunrot, kärleksört, daggkåpa, akleja, primula, aurikel, ormöga, vintergröna, och digitalis (giftig med vacker), solhatt, höstanemon, ulleternett och klematis.
  • Vattna och näringsberika så har växterna i alla fallhar att livnära sig på om inte solen hittar fram.
  • Se till att inte höga växter skuggar lägre.
  • Klipp ner buskar som skymmer.
Skuggig trädgård med pallkrageodling
Grönsaker som får mycket sol ger större avkastning.

Grönsaksodlingen i pallkragar

På vår minst skuggiga plats i skogsträdgården har vi anlagt grönsaksodling. Där får odlingen den mesta solen efter lunch och därefter hela kvällen. Det funkar, men vi skulle gärna ha mer av förmiddagssolen. Förra våren tog vi ner flera träd i sydost och det kan hända att något fler träd i söder ryker framöver för solens skull.

Grönsaker kräver mycket sol för att växa och ge en god och välsmakande skörd. En växtplats i skugga ger inga mängder direkt. Men om man kan vara nöjd med en mindre skörd och se den utifrån vilka förutsättningar man haft, kan en skuggig odling ge mer än ingen odling alls.

Tips för skuggig grönsaksodling:

  • Ta ner träd om det går, ätbara växter producerar alltid mer om de får rikligt med solljus. Tänk gärna efter ett par gånger innan ni fäller träd, det är inte kul att ångra sig.
  • Vattna och näringsberika så har växterna i alla fall det att livnära sig på om inte solen hittar fram.
  • Satsa på perenna ätbara växter såsom rabarber, sparris, piplök, luftlök, gräslök, timjan, vinterkyndel, mynta, jordgubbar, smultron och bärbuskar.
  • Att vinterså direkt i pallkragar och att försöka övervintra tex olika slags kålväxter kan ge bra resultat. Ofta hinner de titta upp och lapa i sig en hel del sol under våren innan löven spricker upp och skuggar.
  • Överlag kräver grönsaker mycket sol, med lite sol gäller det att undvika att större växter skymmer solljuset för lägre. Försök plantera och så efter det!

Underskatta inte vattnet och näringens kraft

Förr om åren hade vi en ganska liten brunn med mycket lågt vattenstånd. Vi valde bort att vattna perennrabatterna och fokuserade på grönsaksodlingen. Men efter att vi borrat ny brunn har vi då och då gett perennerna rejäla rotblötor. Den näringsfattiga jorden har också fått tillskott av biokol och gödsel och i kombination med mer vatten har växterna nästan fått nytt liv. Med det vill vi säga att de tre komponenterna vatten, sol och näring är viktiga, men finns inget av dem i så stor utsträckning blir resultatet ganska dåligt. Är två av de behoven till fullo tillfredsställda är det mycket bättre än inget.

Läs mer: Det blev en ny brunn och massor av tankar om vatten

Tappa inte hoppet!

Till sist vill vi be dig att inte tappa hoppet. En skuggig trädgård kanske inte blir lika grönskande som grannens soliga paradis. Var nöjd med det du åstadkommer trots lite ljus. Vi älskar vår skuggiga trädgård. Där kan vi andas och njuta under heta sommardagar då andra hellre sitter inne. Fåglar och andra smådjur trivs bra i vår trädgård och det uppskattar vi. Det är härligt med liv och rörelse och att få vara en del utav skogen.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

11 svar till ”Skuggig trädgård – tips för både rabatter och grönsaksland”

  1. Viket underbart inlägg!
    Jag har själv skogsträdgård på min distansodling, fast åt andra hållet – dvs morgonsol och sluttning mot sydost. Jag har dock samma erfarenheter av växtval och odling i stort men ingen brist på vatten då backen sluttar ner mot en sjö.

    Idag har jag vintersått i backar på balkongen: sallat, dill, persilja, vinterportulak spenat, och sommarblommor. Det är första gången för mig och stort tack till er båda för modet och inspirationen!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Härligt att höra. Lycka till med vintersådderna.

  2. Vad fint skrivet!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack, vad härligt att du tycker det 🙂

  3. Ja, tack! Jag prenumererar gärna på nya inlägg!

  4. Profilbild för Ewa Larsson
    Ewa Larsson

    Prenumererar gärna på nya inlägg, tack.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

  5. Profilbild för Viveka Strömqvist
    Viveka Strömqvist

    Vill gärna läsa fler inlägg

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det ska vi försöka ordna 🙂

  6. Profilbild för Annika Börjesson
    Annika Börjesson

    Hej jättebra artikel. Hoppas på fler på skogsträdgårdstemat 😀 jag har en trädgård i skogen med lingon och blåbär på tomten. Många höga träd som bok, ek , björk och tall. Försöker sätta in lite buskar som skall bygga ihop ”taket” och ”golvet”

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vad kul. Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *