Skörda spenat – så här gör vi

Nu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa tips.

Våra första spenatäventyr

Första gången vi odlade spenat tillsammans blev en ganska märklig upplevelse. Vi sådde fröna i april–maj och trodde att det skulle växa upp en massa blad vid marknivå, som vi kunde plocka på samma sätt som plocksallat. Till en början blev det faktiskt precis så. Först dök två långsmala blad upp, följt av två rundare blad.

På den tiden odlade vi bara vid vårt lantställe, i skogsträdgården. Efter en vecka hemma i Västerås var vi nyfikna på om spenaten var skördeklar. Men när vi kom tillbaka möttes vi av plantor som hade blivit jättelånga, med ljusgröna blad och blomknoppar högt upp i toppen. Så märkligt, tänkte vi. Vi hade ingen aning om att spenatblad kunde växa utmed en liten stam!

Bladen var dessutom lite sladdriga och bleka – inte alls som vi hade tänkt oss. Efter den upplevelsen tog det flera år innan vi vågade ge oss på spenatodling igen.

Vår första odling tillsammans! Längst fram i bilden syns smala spenatplantor som börjat blomma – en riktig besvikelse.

Vad vi lärt oss

Det var först när vi började kallså mer och lärde oss mer om ljusets påverkan och skördmetoder, som vi fick bättre resultat. Vi insåg att det oftast är bäst att skörda bladen vid marknivå, och att vårens långa ljusa dagar faktiskt stressar spenaten till blomning.

Därför började vi testa att kallså spenat – alltså att så fröna redan under vintern eller tidigt på våren. Då gror fröna tidigare, och plantorna hinner ofta bli kompakta, mörkgröna och krispiga innan de går i blom. Resultatet blev mycket bättre – vi hann skörda innan blomningen tog över.

Spenat som sås tidigt kommer förr eller senare att blomma, men tricket är att hinna skörda innan det sker.

Tre sätt att skörda spenat

Vi brukar skörda spenaten på tre olika sätt, beroende på vad vi ska använda den till:

  1. Blad för blad
    Perfekt till sallader, smörgåsar eller wrap-fyllningar. Vi plockar enstaka blad och förvarar dem i en plastpåse med en matsked vatten – då håller de sig krispiga i kylskåpet i upp till en vecka.
  2. Klippa av plantan på hälften
    När vi ser att plantan börjar få en blomknopp i mitten och reser sig, klipper vi av den ungefär på mitten. Då hinner de resterande bladen växa vidare, och blomningen fördröjs lite eftersom plantan måste bilda en ny blomknopp.
  3. Skörda allt på en gång
    När plantorna har blivit höga och blomningen är nära förestående klipper vi av hela plantan vid jordytan. Då får vi ut så mycket som möjligt innan kvaliteten försämras.
När plantorna börjar visa blomknoppar är det dags att skörda spenaten.

Vad kan man äta på spenaten?

Man kan äta både blad, stjälkar, blomknoppar och blommor. De mörkgröna bladen som kommer först är oftast krispigast och godast, men de ljusare bladen och stjälkarna är också användbara. Till soppa, paj eller andra rätter där spenaten hackas spelar det ingen roll – då kan hela plantan användas. Till sallader passar de mörka bladen bäst.

Spenat som är påväg mot blomning.

Om spenaten går i blom

Om spenaten börjar blomma plötsligt, går det fortfarande att skörda hela plantan, så länge den ser frisk och fin ut. Har du sått en sortäkta spenat kan du även låta några plantor stå kvar och gå i frö. När fröna torkat kan du samla in dem för att så igen nästa säsong.

Lästips: Varför blommar spenaten?

Nysådd spenat i en odlingsbädd, redo för att växa och ge en höstskörd.

Sensommarsådd – en andra chans med spenaten

Om spenatodlingen på våren inte blev som du hoppats finns det faktiskt en andra chans: att så i augusti. Då är dagarna redan på väg att bli kortare och nätterna längre, vilket hämmar spenatens benägenhet att gå i blom. En sensommarsådd ger ofta en fin höstskörd med kompakta, krispiga blad som håller hög kvalitet.

Om hösten är mild kan spenaten dessutom övervintra ute i landet. Och om du vill ge den lite extra bra förutsättningar att klara sig genom vintern kan du gräva upp några plantor och plantera dem i ett växthus eller tunnel. Där kan du fortsätta att skörda enstaka blad hela vintern. Under den mörkaste perioden stannar spenaten upp i sitt växande, men när vårsolen kommer tillbaka vaknar den till liv igen och kan fortsätta växa – ofta med en tidig och mycket uppskattad vårskörd som resultat.

Lästips: Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *