Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda spenat – så här gör vi

Nu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa tips.
Våra första spenatäventyr
Första gången vi odlade spenat tillsammans blev en ganska märklig upplevelse. Vi sådde fröna i april–maj och trodde att det skulle växa upp en massa blad vid marknivå, som vi kunde plocka på samma sätt som plocksallat. Till en början blev det faktiskt precis så. Först dök två långsmala blad upp, följt av två rundare blad.
På den tiden odlade vi bara vid vårt lantställe, i skogsträdgården. Efter en vecka hemma i Västerås var vi nyfikna på om spenaten var skördeklar. Men när vi kom tillbaka möttes vi av plantor som hade blivit jättelånga, med ljusgröna blad och blomknoppar högt upp i toppen. Så märkligt, tänkte vi. Vi hade ingen aning om att spenatblad kunde växa utmed en liten stam!
Bladen var dessutom lite sladdriga och bleka – inte alls som vi hade tänkt oss. Efter den upplevelsen tog det flera år innan vi vågade ge oss på spenatodling igen.

Vad vi lärt oss
Det var först när vi började kallså mer och lärde oss mer om ljusets påverkan och skördmetoder, som vi fick bättre resultat. Vi insåg att det oftast är bäst att skörda bladen vid marknivå, och att vårens långa ljusa dagar faktiskt stressar spenaten till blomning.
Därför började vi testa att kallså spenat – alltså att så fröna redan under vintern eller tidigt på våren. Då gror fröna tidigare, och plantorna hinner ofta bli kompakta, mörkgröna och krispiga innan de går i blom. Resultatet blev mycket bättre – vi hann skörda innan blomningen tog över.
Spenat som sås tidigt kommer förr eller senare att blomma, men tricket är att hinna skörda innan det sker.



Tre sätt att skörda spenat
Vi brukar skörda spenaten på tre olika sätt, beroende på vad vi ska använda den till:
- Blad för blad
Perfekt till sallader, smörgåsar eller wrap-fyllningar. Vi plockar enstaka blad och förvarar dem i en plastpåse med en matsked vatten – då håller de sig krispiga i kylskåpet i upp till en vecka. - Klippa av plantan på hälften
När vi ser att plantan börjar få en blomknopp i mitten och reser sig, klipper vi av den ungefär på mitten. Då hinner de resterande bladen växa vidare, och blomningen fördröjs lite eftersom plantan måste bilda en ny blomknopp. - Skörda allt på en gång
När plantorna har blivit höga och blomningen är nära förestående klipper vi av hela plantan vid jordytan. Då får vi ut så mycket som möjligt innan kvaliteten försämras.

Vad kan man äta på spenaten?
Man kan äta både blad, stjälkar, blomknoppar och blommor. De mörkgröna bladen som kommer först är oftast krispigast och godast, men de ljusare bladen och stjälkarna är också användbara. Till soppa, paj eller andra rätter där spenaten hackas spelar det ingen roll – då kan hela plantan användas. Till sallader passar de mörka bladen bäst.

Om spenaten går i blom
Om spenaten börjar blomma plötsligt, går det fortfarande att skörda hela plantan, så länge den ser frisk och fin ut. Har du sått en sortäkta spenat kan du även låta några plantor stå kvar och gå i frö. När fröna torkat kan du samla in dem för att så igen nästa säsong.
Lästips: Varför blommar spenaten?

Sensommarsådd – en andra chans med spenaten
Om spenatodlingen på våren inte blev som du hoppats finns det faktiskt en andra chans: att så i augusti. Då är dagarna redan på väg att bli kortare och nätterna längre, vilket hämmar spenatens benägenhet att gå i blom. En sensommarsådd ger ofta en fin höstskörd med kompakta, krispiga blad som håller hög kvalitet.
Om hösten är mild kan spenaten dessutom övervintra ute i landet. Och om du vill ge den lite extra bra förutsättningar att klara sig genom vintern kan du gräva upp några plantor och plantera dem i ett växthus eller tunnel. Där kan du fortsätta att skörda enstaka blad hela vintern. Under den mörkaste perioden stannar spenaten upp i sitt växande, men när vårsolen kommer tillbaka vaknar den till liv igen och kan fortsätta växa – ofta med en tidig och mycket uppskattad vårskörd som resultat.
Lästips: Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar