Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda spenat – så här gör vi

Nu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa tips.
Våra första spenatäventyr
Första gången vi odlade spenat tillsammans blev en ganska märklig upplevelse. Vi sådde fröna i april–maj och trodde att det skulle växa upp en massa blad vid marknivå, som vi kunde plocka på samma sätt som plocksallat. Till en början blev det faktiskt precis så. Först dök två långsmala blad upp, följt av två rundare blad.
På den tiden odlade vi bara vid vårt lantställe, i skogsträdgården. Efter en vecka hemma i Västerås var vi nyfikna på om spenaten var skördeklar. Men när vi kom tillbaka möttes vi av plantor som hade blivit jättelånga, med ljusgröna blad och blomknoppar högt upp i toppen. Så märkligt, tänkte vi. Vi hade ingen aning om att spenatblad kunde växa utmed en liten stam!
Bladen var dessutom lite sladdriga och bleka – inte alls som vi hade tänkt oss. Efter den upplevelsen tog det flera år innan vi vågade ge oss på spenatodling igen.

Vad vi lärt oss
Det var först när vi började kallså mer och lärde oss mer om ljusets påverkan och skördmetoder, som vi fick bättre resultat. Vi insåg att det oftast är bäst att skörda bladen vid marknivå, och att vårens långa ljusa dagar faktiskt stressar spenaten till blomning.
Därför började vi testa att kallså spenat – alltså att så fröna redan under vintern eller tidigt på våren. Då gror fröna tidigare, och plantorna hinner ofta bli kompakta, mörkgröna och krispiga innan de går i blom. Resultatet blev mycket bättre – vi hann skörda innan blomningen tog över.
Spenat som sås tidigt kommer förr eller senare att blomma, men tricket är att hinna skörda innan det sker.



Tre sätt att skörda spenat
Vi brukar skörda spenaten på tre olika sätt, beroende på vad vi ska använda den till:
- Blad för blad
Perfekt till sallader, smörgåsar eller wrap-fyllningar. Vi plockar enstaka blad och förvarar dem i en plastpåse med en matsked vatten – då håller de sig krispiga i kylskåpet i upp till en vecka. - Klippa av plantan på hälften
När vi ser att plantan börjar få en blomknopp i mitten och reser sig, klipper vi av den ungefär på mitten. Då hinner de resterande bladen växa vidare, och blomningen fördröjs lite eftersom plantan måste bilda en ny blomknopp. - Skörda allt på en gång
När plantorna har blivit höga och blomningen är nära förestående klipper vi av hela plantan vid jordytan. Då får vi ut så mycket som möjligt innan kvaliteten försämras.

Vad kan man äta på spenaten?
Man kan äta både blad, stjälkar, blomknoppar och blommor. De mörkgröna bladen som kommer först är oftast krispigast och godast, men de ljusare bladen och stjälkarna är också användbara. Till soppa, paj eller andra rätter där spenaten hackas spelar det ingen roll – då kan hela plantan användas. Till sallader passar de mörka bladen bäst.

Om spenaten går i blom
Om spenaten börjar blomma plötsligt, går det fortfarande att skörda spenat , ja hela plantan, så länge den ser frisk och fin ut. Har du sått en sortäkta spenat kan du även låta några plantor stå kvar och gå i frö. När fröna torkat kan du samla in dem för att så igen nästa säsong.
Lästips: Varför blommar spenaten?

Sensommarsådd – en andra chans med spenaten
Om spenatodlingen på våren inte blev som du hoppats finns det faktiskt en andra chans: att så i augusti. Då är dagarna redan på väg att bli kortare och nätterna längre, vilket hämmar spenatens benägenhet att gå i blom. En sensommarsådd ger ofta en fin höstskörd med kompakta, krispiga blad som håller hög kvalitet.
Om hösten är mild kan spenaten dessutom övervintra ute i landet. Och om du vill ge den lite extra bra förutsättningar att klara sig genom vintern kan du gräva upp några plantor och plantera dem i ett växthus eller tunnel. Där kan du fortsätta att skörda enstaka blad hela vintern. Under den mörkaste perioden stannar spenaten upp i sitt växande, men när vårsolen kommer tillbaka vaknar den till liv igen och kan fortsätta växa – ofta med en tidig och mycket uppskattad vårskörd som resultat.
Lästips: Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar