Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda spenat – så här gör vi

Nu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa tips.
Våra första spenatäventyr
Första gången vi odlade spenat tillsammans blev en ganska märklig upplevelse. Vi sådde fröna i april–maj och trodde att det skulle växa upp en massa blad vid marknivå, som vi kunde plocka på samma sätt som plocksallat. Till en början blev det faktiskt precis så. Först dök två långsmala blad upp, följt av två rundare blad.
På den tiden odlade vi bara vid vårt lantställe, i skogsträdgården. Efter en vecka hemma i Västerås var vi nyfikna på om spenaten var skördeklar. Men när vi kom tillbaka möttes vi av plantor som hade blivit jättelånga, med ljusgröna blad och blomknoppar högt upp i toppen. Så märkligt, tänkte vi. Vi hade ingen aning om att spenatblad kunde växa utmed en liten stam!
Bladen var dessutom lite sladdriga och bleka – inte alls som vi hade tänkt oss. Efter den upplevelsen tog det flera år innan vi vågade ge oss på spenatodling igen.

Vad vi lärt oss
Det var först när vi började kallså mer och lärde oss mer om ljusets påverkan och skördmetoder, som vi fick bättre resultat. Vi insåg att det oftast är bäst att skörda bladen vid marknivå, och att vårens långa ljusa dagar faktiskt stressar spenaten till blomning.
Därför började vi testa att kallså spenat – alltså att så fröna redan under vintern eller tidigt på våren. Då gror fröna tidigare, och plantorna hinner ofta bli kompakta, mörkgröna och krispiga innan de går i blom. Resultatet blev mycket bättre – vi hann skörda innan blomningen tog över.
Spenat som sås tidigt kommer förr eller senare att blomma, men tricket är att hinna skörda innan det sker.



Tre sätt att skörda spenat
Vi brukar skörda spenaten på tre olika sätt, beroende på vad vi ska använda den till:
- Blad för blad
Perfekt till sallader, smörgåsar eller wrap-fyllningar. Vi plockar enstaka blad och förvarar dem i en plastpåse med en matsked vatten – då håller de sig krispiga i kylskåpet i upp till en vecka. - Klippa av plantan på hälften
När vi ser att plantan börjar få en blomknopp i mitten och reser sig, klipper vi av den ungefär på mitten. Då hinner de resterande bladen växa vidare, och blomningen fördröjs lite eftersom plantan måste bilda en ny blomknopp. - Skörda allt på en gång
När plantorna har blivit höga och blomningen är nära förestående klipper vi av hela plantan vid jordytan. Då får vi ut så mycket som möjligt innan kvaliteten försämras.

Vad kan man äta på spenaten?
Man kan äta både blad, stjälkar, blomknoppar och blommor. De mörkgröna bladen som kommer först är oftast krispigast och godast, men de ljusare bladen och stjälkarna är också användbara. Till soppa, paj eller andra rätter där spenaten hackas spelar det ingen roll – då kan hela plantan användas. Till sallader passar de mörka bladen bäst.

Om spenaten går i blom
Om spenaten börjar blomma plötsligt, går det fortfarande att skörda spenat , ja hela plantan, så länge den ser frisk och fin ut. Har du sått en sortäkta spenat kan du även låta några plantor stå kvar och gå i frö. När fröna torkat kan du samla in dem för att så igen nästa säsong.
Lästips: Varför blommar spenaten?

Sensommarsådd – en andra chans med spenaten
Om spenatodlingen på våren inte blev som du hoppats finns det faktiskt en andra chans: att så i augusti. Då är dagarna redan på väg att bli kortare och nätterna längre, vilket hämmar spenatens benägenhet att gå i blom. En sensommarsådd ger ofta en fin höstskörd med kompakta, krispiga blad som håller hög kvalitet.
Om hösten är mild kan spenaten dessutom övervintra ute i landet. Och om du vill ge den lite extra bra förutsättningar att klara sig genom vintern kan du gräva upp några plantor och plantera dem i ett växthus eller tunnel. Där kan du fortsätta att skörda enstaka blad hela vintern. Under den mörkaste perioden stannar spenaten upp i sitt växande, men när vårsolen kommer tillbaka vaknar den till liv igen och kan fortsätta växa – ofta med en tidig och mycket uppskattad vårskörd som resultat.
Lästips: Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar