Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda solrosfrön från egna solrosor

Odlar man solrosor som kan man ta egna frön till nästa års odling. Man kan också skörda frön för att äta eller för att ge dem till fåglarna.
Om man själv inte odlar solrosor kanske man tänker att solrosor är stora och högväxande gula blommor. Det är förvisso sant. Men solrosor finns i många olika höjder från väldigt låga till enormt höga. Dessutom finns det ganska många olika färgvarianter bland sorterna hos fröfirmorna. Vi har mer och mer börjat gilla lite dova och mörka nyanser av rosa, rost och mörkrött och att de ligger på en maxhöjd av 2 m.
En del av de mest spektakulära solrosorna är ibland F1 hybrider. Dessa sorter är framkorsade med en hemlig mamma och pappa. Oftast blir solrosor från egna frön tagna från F1 hybrider inte lika sina föräldrar. Vi har också upplevt att en del F1 solrosor knappt verkar ge någon pollen och inga frön. Men dessa solrosor har ändå fyllt ens fin funktion, förutom att de är sagolikt vackra, då vi sett att humlorna sover i dem.

Egna frön
Vi har många gånger tänkt under våren och sommaren att vi ska spara fröna som bildas när solrosorna blommat över. Fröna kan man använda som eget utsäde till nästa odlingssäsong. Men man kan också spara fröna till eget brödbak. Mest av allt har vi önskat oss egna solrosfrön till vår egen pestotillverkning. Det skulle kännas så roligt att liksom ha odlat alla ingredienser förutom oljan, osten och saltet. Men när höstan kommit har fåglarna varje år hunnit före oss. Men det har ändå känts ganska okej. När de vackra blommorna blommat över så har ju fröna kommit till användning, även om det inte var till oss.

Vi hann före fåglarna
I år hann vi glädjande nog före fåglarna. Av en händelse tittade vi till lite extra på en överblommad solros och fann att den dels var orörd och även full med frön. Yippie! Vi knipsade av den före detta blomman och tog med den in för att vittja frökvalitén och antalet frönkapslar med utvecklade frön.
Först behöver man ta bort kronbladen så att endast blommans mitt är kvar, där frön sitter. Därefter är det lättast att bryta fröhuset i mindre delar. Sedan kan man ganska enkelt pilla ur fröna. Så här långt är det relativt enkelt. Om de små skalen verkligen innehåller frön, är i detta skede inte särskilt lätt att förutse. Men ju större skalen är desto större sannolikhet att fröet är fullt utvecklat.
Ett smärre konstverk. Ska man få ut mat måste konstverket förstöras. De sitter så tätt och perfekt!
Frön till att odla
Det är relativt lätt att få fram frön från en solros. Insekterna hos oss älskar solrosorna, särskilt humlorna. Men odlar man flera sorter finns stor risk att korspollinering sker. Då blir fröet ett resutlat av korsningen, vilket i sin tur kommer ge en solros som kanske inte alls ser ut som man önskar. Om man endast odlar en sort är risken för korspollinering mindre. Men bor man i ett samhälle med flera trädgårdar i närheten där man odlar solrosor kan insekter ta sig iväg till en annan solros på andra sidan tomtgränsen och sprida eller hämta pollen.
För den som inte är så kräsen av sig och kanske rent av gillar spännande överraskningar, kan det bli en lyckoträff att ta egna frön även om det kanske är korsningar som man odlar. Det blir vad det blir. Hur som helst är solrosor vackra skapelser och lockar ofta till sig en mängd pollinerare.
Frön att äta
Tanken att odla egna solrosfrön till brödbak eller müsli är fantastisk. Men den som inte har all tid i världen kommer snabbt att märka att fröskalandet tar sin lilla tid och att fröna är relativt små, mindre än de i affären. Bäst är att använda tänderna för att öppna fröskalet. Därefter bänder man isär de två skaldelarna för att sedan pilla ut fröet. Hos oss var solrosen stor, men fröna små.
Frön till fåglar
Vill man varken äta eller odla sina solrosfrön kan man ju åtminstone ge fåglarna något att mumsa på. Om man inte pillar loss fröna själv gör fåglarna det. Det man kan behöva tänka på är att fröna är klara när solrosen är torr och vissen. Det betyder att man behöver spara blommorna ett tag, trots att de ser skräpiga och vissna ut. Möjligtvis kan man klippa av blommorna och lägga dem någonstans där fåglarna kan äta på dem och sedan ta boort de tjocka stjälkarna. På så vis kan man hålla trädgården fin och samtidigt ge fåglarna mat.
Har inte fåglarna hunnit käka upp fröna innan de torkat, kan man skörda de stora blommorna och lägga på tork inomhus för att sedan portionera ut dem när man själv tycker att fåglarna behöver extra mat.
Lästips: Egna fröbollar till fåglarna
Theres Lunden & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda solrosfrön från egna solrosor”
[…] Farbror Grön – skörda solrosfrön från egna solrosor […]
Lämna ett svar