Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda sallat och få mer skörd

Nu har vi ganska mycket sallat i våra odlingar. Här kommer en genomgång över våra sätt att skörda sallat.
Det finns flera typer av sallat. En del bildar ganska hårda huvuden, andra lite mer lösa. En del sorter utvecklar spretiga blad och brukar gå under benämningen plocksallat. I våra odlingar har vi i huvudsak tre sallatssorter. Little gem, som bildar små huvuden odlar vi gärna tidigt på våren. Plocksallaten Bronze arrowhead, med sina något bronsfärgade blad breder ut sig under högsommaren hos oss och likaså Jerico, cossallaten, med sina enormt stora blad.

Av Åke Truedsson lärde vi oss, för en massa år sedan, att man alltid ska ha stort avstånd mellan sallatsplantorna. Inget strösslande med sallatsfrön tvärs över ett grönsaksland alltså. Han menade att folk överlag inte förstår att varje frö kan bli till en ganska stor sallatsplanta om den får utrymme och att man får ut mer sallat på det sättet. Han hade helt rätt. Vi har sedan dess lytt hans råd. Allra enklast tycker vi det är att förkultivera sallat och sedan plantera ut plantorna var och en med ett avstånd på några decimeter till nästa planta.

Den första sallatskörden
Till en början, innan sallaten intagit formen av en bladrosett, brukar vi skörda något blad här och där. Vi är helt enkelt så ivriga på salladsblad att vi inte kan vänta på att plantorna är fullstora. Genom att bara ta enstaka blad på varje planta kan plantorna ändå knyta sig eller bli frodiga sallatsrosetter.
Ibland väljer vi ut vissa plantor som vi verkligen vill ska bli fullstora. Dessa väntar vi med att skörda ifrån. Andra plantor kan vi skörda blad för blad under hela säsongen.

De fullstora plantorna
När våra sallatsplantor blivit fullstora och vi vill skörda en stor och härlig sallatsplanta, använder vi en kniv. Oftast gör vi ett snitt precis nedanför de första bladen så att vi får hela huvudet eller bladrosetten i handen. Roten och den kvarvarande stammen låter vi vara kvar i jorden. Fortsätter man vattna regelbundet vid stammen kommer nya sallatsblad strax växa fram. På så sätt kan man alltså få en andra skörd. Läs mer om detta längre ner.

På väg att blomma
Sallat som man sår tidigt under våren eller vintertid brukar under högsommaren gå upp i blom. I och med detta kan bladen med tiden bli ganska trista. Det bästa är att skörda ganska skyndsamt när man ser att plantorna börjar resa på sig och den tidigare så kompakta sallatsplantan mer börjar att likna en pyramid. Vid det här laget kan man kapa hela plantan, låta rot och en bit av stammen vara kvar i jorden och invänta tills dess att nya blad utvecklas.
När man börjar ana att blomning är på gång brukar vi så en nya omgång sallat. Eftersom utetemperaturen är för varm för att salltasfröna ska gro, kyler vi vår sallatssådd i kylskåpet någon vecka. Läs mer om kylskåpssådd sallat.

En andra skörd
När kapade plantor utvecklar nya små blad, får man en ny chans att skörda sallat. Det brukar inte bli några mängder. Men det känns ändå fint att låta plantorna få ge ännu lite fler blad, istället för att rötterna ska hamna på komposten.
Om man köper ett salladshuvud i en butik och skär upp sallaten till en sallad kan man spara stambiten. Den kan man placera i en lite skål med vatten som man sedan ställer på en ljus plats. Ganska snar kommer man kunna se hur nya blad växer fram.
Theres Lundén
– ANNONS FÖR VÅR BOK –

Fler fantastiska skördeknep samt lagring- och tillagningstips finns i vår bok Skörda, lagra, laga. Finns att köpa tex på Bokus.se.
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar