Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda bondbönor som färska eller till torkning

Att skörda och äta egenodlade färska bondbönor är lyxigt. Men när vet man att de är skördeklara? Och hur ska man göra om man vill torka bönorna?
Bondbönor är väldigt gott och något som vi odlar allt som oftast. När Johannes pratar om sin mormors Ängamats-soppa med nyskördade bondbönor får han något drömskt i blicken. Lite extra roligt är det att vi nu odlar egna bondbönor bara ett stenkast ifrån där mormor Maja odlade sina bönor. Någon Ängamats-soppa har vi inte själva lagat av våra bönor, men någon gång ska det banne mig bli av. Däremot har vi gjort fantastisk god falafel baserat på torkade och blötlagda bondbönor och gula ärtor.
Falafel receptet hittar du här: Falafel på bondböna och gul ärta – ljudlös

Skördetid för bondbönor
När det är dags för bondbönsskörd beror lite på när man har sått bönorna. De torkade bondbönorna är rätt tåliga och kan sås i april hos oss i Mälardalen. I juli brukar vi då kunna skörda. Har man sått senare än april, kommer bönorna också att bli skördeklara senare. Vi har såklart testat oss fram och sått både tidigt och sent, och kommit fram till att april en bra tid att börja så bondbönor och i juni omkring midsommar är det sista chansen att så. Midsommarsådda bondbönor är brukar vara klara att skörda i september. Sår man senare än midsommar så kanske det inte hinner bli någon vidare skörd. Men är det ditt enda alternativ denna säsong tycker vi att du ska testa.
Skörda färska bönor
Om du vill njuta av färska bondbönor ska du skörda bönorna när baljorna är omkring 15 centimeter långa och ungefär 3 centimeter breda. Bönorna inuti baljorna brukar då vara ungefär 2 centimeter långa. Både mindre och större bönor och baljor går bra att skörda, bönorna är goda hur som helst.
Att skörda bondbönor skiljer sig lite från att skörda andra typer av bönor eller ärtor som man bara kan dra i så lossnar de från stjälken. Bondbönorna sitter hårdare fast och vi brukar ta hjälp av en sekatör.

Skörda när du behöver
Vi tycker det blir allra bäst att endast skörda de baljor som vi behöver och vill äta för stunden och låta resten vara kvar till ett senare tillfälle, än att skörda mycket och få baljorna att hålla sig fina i köket. Har man tur kanske bondbönsplantan orkar bringa fram fler baljor vart eftersom man skördar. Som mest har vi varit med om 5 baljor på en planta.
När baljorna börjar bli fläckiga behöver man skynda sig en aning att skörda, eller så låter man baljorna sitta kvar och satsar på torkning av bondbönor i stället.
Vi brukar oftast äta upp de färska bönorna direkt, efter att vi kokat dem mjuka i saltat vatten eller fräst dem i lite olja. Om vi fryser dem, ser vi till att förvälla dem först, dvs koka bönorna i vatten i minst en minut.
Skörda bondbönor för torkning
När vi odlar bondbönor brukar vi tänka att vi dels odlar för att kunna njuta av färska bönor, men också för att kunna torka. Torkade bondbönor kan användas i matlagning i tex egen falafel eller i persiskt ris. Man kan också spara torkade bondbönor till eget utsäde.
Istället för att skörda baljorna när de är gröna och välfyllda, såsom man gör när man vi åt de färska bönorna, låter man bondbönsbaljorna vara kvar på plantan så länge som möjligt. När baljorna är riktigt mörka, bruna och torra knipsar man av dem från plantan och eftertorkar inomhus på ett torrt ställe. Man brukar behålla bönorna i baljan när man eftertorkar och plocka ut bönorna när de verkar torra. Skulle plantorna och baljorna drabbas av mögel under hösten bör man skynda sig att plocka av baljorna från plantorna. Förhoppningsvis är bönorna inuti ej angripna. Bäst är då att öppna baljorna och plocka ut bönorna och låta dem torka utan baljomslaget.
Lycka till med skörden!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skörda bondbönor som färska eller till torkning”
Hej!
Tack för bra inlägg 😊 Jag undrar dock vad du menar med att ni som mest har fått ”fem baljor på en planta”? Menar ni balja som ni skördar i?
Tack på förhand 🌻// Katarina
Balja är höljet/skalet som bönorna ligger i. När man pratar om ärtor säger man ofta skida, ärtskida.
Lämna ett svar