Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda bondbönor som färska eller till torkning

Att skörda och äta egenodlade färska bondbönor är lyxigt. Men när vet man att de är skördeklara? Och hur ska man göra om man vill torka bönorna?
Bondbönor är väldigt gott och något som vi odlar allt som oftast. När Johannes pratar om sin mormors Ängamats-soppa med nyskördade bondbönor får han något drömskt i blicken. Lite extra roligt är det att vi nu odlar egna bondbönor bara ett stenkast ifrån där mormor Maja odlade sina bönor. Någon Ängamats-soppa har vi inte själva lagat av våra bönor, men någon gång ska det banne mig bli av. Däremot har vi gjort fantastisk god falafel baserat på torkade och blötlagda bondbönor och gula ärtor.
Falafel receptet hittar du här: Falafel på bondböna och gul ärta – ljudlös

Skördetid för bondbönor
När det är dags för bondbönsskörd beror lite på när man har sått bönorna. De torkade bondbönorna är rätt tåliga och kan sås i april hos oss i Mälardalen. I juli brukar vi då kunna skörda. Har man sått senare än april, kommer bönorna också att bli skördeklara senare. Vi har såklart testat oss fram och sått både tidigt och sent, och kommit fram till att april en bra tid att börja så bondbönor och i juni omkring midsommar är det sista chansen att så. Midsommarsådda bondbönor är brukar vara klara att skörda i september. Sår man senare än midsommar så kanske det inte hinner bli någon vidare skörd. Men är det ditt enda alternativ denna säsong tycker vi att du ska testa.


Skörda färska bönor
Om du vill njuta av färska bondbönor ska du skörda bönorna när baljorna är omkring 15 centimeter långa och ungefär 3 centimeter breda. Bönorna inuti baljorna brukar då vara ungefär 2 centimeter långa. Både mindre och större bönor och baljor går bra att skörda, bönorna är goda hur som helst.
Att skörda bondbönor skiljer sig lite från att skörda andra typer av bönor eller ärtor som man bara kan dra i så lossnar de från stjälken. Bondbönorna sitter hårdare fast och vi brukar ta hjälp av en sekatör.

Skörda när du behöver
Vi tycker det blir allra bäst att endast skörda de baljor som vi behöver och vill äta för stunden och låta resten vara kvar till ett senare tillfälle, än att skörda mycket och få baljorna att hålla sig fina i köket. Har man tur kanske bondbönsplantan orkar bringa fram fler baljor vart eftersom man skördar. Som mest har vi varit med om 5 baljor på en planta.
När baljorna börjar bli fläckiga behöver man skynda sig en aning att skörda, eller så låter man baljorna sitta kvar och satsar på torkning av bondbönor i stället.
Vi brukar oftast äta upp de färska bönorna direkt, efter att vi kokat dem mjuka i saltat vatten eller fräst dem i lite olja. Om vi fryser dem, ser vi till att förvälla dem först, dvs koka bönorna i vatten i minst en minut.



Skörda bondbönor för torkning
När vi odlar bondbönor brukar vi tänka att vi dels odlar för att kunna njuta av färska bönor, men också för att kunna torka. Torkade bondbönor kan användas i matlagning i tex egen falafel eller i persiskt ris. Man kan också spara torkade bondbönor till eget utsäde.
Istället för att skörda baljorna när de är gröna och välfyllda, såsom man gör när man vi åt de färska bönorna, låter man bondbönsbaljorna vara kvar på plantan så länge som möjligt. När baljorna är riktigt mörka, bruna och torra knipsar man av dem från plantan och eftertorkar inomhus på ett torrt ställe. Man brukar behålla bönorna i baljan när man eftertorkar och plocka ut bönorna när de verkar torra. Skulle plantorna och baljorna drabbas av mögel under hösten bör man skynda sig att plocka av baljorna från plantorna. Förhoppningsvis är bönorna inuti ej angripna. Bäst är då att öppna baljorna och plocka ut bönorna och låta dem torka utan baljomslaget.
Lycka till med skörden!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skörda bondbönor som färska eller till torkning”
Hej!
Tack för bra inlägg 😊 Jag undrar dock vad du menar med att ni som mest har fått ”fem baljor på en planta”? Menar ni balja som ni skördar i?
Tack på förhand 🌻// Katarina
Balja är höljet/skalet som bönorna ligger i. När man pratar om ärtor säger man ofta skida, ärtskida.
Lämna ett svar