Skörda bondbönor som färska eller till torkning

Att skörda och äta egenodlade färska bondbönor är lyxigt. Men när vet man att de är skördeklara? Och hur ska man göra om man vill torka bönorna?

Bondbönor är väldigt gott och något som vi odlar allt som oftast. När Johannes pratar om sin mormors Ängamats-soppa med nyskördade bondbönor får han något drömskt i blicken. Lite extra roligt är det att vi nu odlar egna bondbönor bara ett stenkast ifrån där mormor Maja odlade sina bönor. Någon Ängamats-soppa har vi inte själva lagat av våra bönor, men någon gång ska det banne mig bli av. Däremot har vi gjort fantastisk god falafel baserat på torkade och blötlagda bondbönor och gula ärtor.

Falafel receptet hittar du här: Falafel på bondböna och gul ärta – ljudlös

Skördetid för bondbönor

När det är dags för bondbönsskörd beror lite på när man har sått bönorna. De torkade bondbönorna är rätt tåliga och kan sås i april hos oss i Mälardalen. I juli brukar vi då kunna skörda. Har man sått senare än april, kommer bönorna också att bli skördeklara senare. Vi har såklart testat oss fram och sått både tidigt och sent, och kommit fram till att april en bra tid att börja så bondbönor och i juni omkring midsommar är det sista chansen att så. Midsommarsådda bondbönor är brukar vara klara att skörda i september. Sår man senare än midsommar så kanske det inte hinner bli någon vidare skörd. Men är det ditt enda alternativ denna säsong tycker vi att du ska testa.

Skörda färska bönor

Om du vill njuta av färska bondbönor ska du skörda bönorna när baljorna är omkring 15 centimeter långa och ungefär 3 centimeter breda. Bönorna inuti baljorna brukar då vara ungefär 2 centimeter långa. Både mindre och större bönor och baljor går bra att skörda, bönorna är goda hur som helst.

Att skörda bondbönor skiljer sig lite från att skörda andra typer av bönor eller ärtor som man bara kan dra i så lossnar de från stjälken. Bondbönorna sitter hårdare fast och vi brukar ta hjälp av en sekatör.

Skörda när du behöver

Vi tycker det blir allra bäst att endast skörda de baljor som vi behöver och vill äta för stunden och låta resten vara kvar till ett senare tillfälle, än att skörda mycket och få baljorna att hålla sig fina i köket. Har man tur kanske bondbönsplantan orkar bringa fram fler baljor vart eftersom man skördar. Som mest har vi varit med om 5 baljor på en planta.

När baljorna börjar bli fläckiga behöver man skynda sig en aning att skörda, eller så låter man baljorna sitta kvar och satsar på torkning av bondbönor i stället.

Vi brukar oftast äta upp de färska bönorna direkt, efter att vi kokat dem mjuka i saltat vatten eller fräst dem i lite olja. Om vi fryser dem, ser vi till att förvälla dem först, dvs koka bönorna i vatten i minst en minut.

Skörda bondbönor för torkning

När vi odlar bondbönor brukar vi tänka att vi dels odlar för att kunna njuta av färska bönor, men också för att kunna torka. Torkade bondbönor kan användas i matlagning i tex egen falafel eller i persiskt ris. Man kan också spara torkade bondbönor till eget utsäde.

Istället för att skörda baljorna när de är gröna och välfyllda, såsom man gör när man vi åt de färska bönorna, låter man bondbönsbaljorna vara kvar på plantan så länge som möjligt. När baljorna är riktigt mörka, bruna och torra knipsar man av dem från plantan och eftertorkar inomhus på ett torrt ställe. Man brukar behålla bönorna i baljan när man eftertorkar och plocka ut bönorna när de verkar torra. Skulle plantorna och baljorna drabbas av mögel under hösten bör man skynda sig att plocka av baljorna från plantorna. Förhoppningsvis är bönorna inuti ej angripna. Bäst är då att öppna baljorna och plocka ut bönorna och låta dem torka utan baljomslaget.

Lycka till med skörden!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Farbror Grön


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Skörda bondbönor som färska eller till torkning”

  1. Profilbild för Katarina Åkerman
    Katarina Åkerman

    Hej!
    Tack för bra inlägg 😊 Jag undrar dock vad du menar med att ni som mest har fått ”fem baljor på en planta”? Menar ni balja som ni skördar i?
    Tack på förhand 🌻

    // Katarina

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Balja är höljet/skalet som bönorna ligger i. När man pratar om ärtor säger man ofta skida, ärtskida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *