Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda bondbönor som färska eller till torkning

Att skörda och äta egenodlade färska bondbönor är lyxigt. Men när vet man att de är skördeklara? Och hur ska man göra om man vill torka bönorna?
Bondbönor är väldigt gott och något som vi odlar allt som oftast. När Johannes pratar om sin mormors Ängamats-soppa med nyskördade bondbönor får han något drömskt i blicken. Lite extra roligt är det att vi nu odlar egna bondbönor bara ett stenkast ifrån där mormor Maja odlade sina bönor. Någon Ängamats-soppa har vi inte själva lagat av våra bönor, men någon gång ska det banne mig bli av. Däremot har vi gjort fantastisk god falafel baserat på torkade och blötlagda bondbönor och gula ärtor.
Falafel receptet hittar du här: Falafel på bondböna och gul ärta – ljudlös

Skördetid för bondbönor
När det är dags för bondbönsskörd beror lite på när man har sått bönorna. De torkade bondbönorna är rätt tåliga och kan sås i april hos oss i Mälardalen. I juli brukar vi då kunna skörda. Har man sått senare än april, kommer bönorna också att bli skördeklara senare. Vi har såklart testat oss fram och sått både tidigt och sent, och kommit fram till att april en bra tid att börja så bondbönor och i juni omkring midsommar är det sista chansen att så. Midsommarsådda bondbönor är brukar vara klara att skörda i september. Sår man senare än midsommar så kanske det inte hinner bli någon vidare skörd. Men är det ditt enda alternativ denna säsong tycker vi att du ska testa.


Skörda färska bönor
Om du vill njuta av färska bondbönor ska du skörda bönorna när baljorna är omkring 15 centimeter långa och ungefär 3 centimeter breda. Bönorna inuti baljorna brukar då vara ungefär 2 centimeter långa. Både mindre och större bönor och baljor går bra att skörda, bönorna är goda hur som helst.
Att skörda bondbönor skiljer sig lite från att skörda andra typer av bönor eller ärtor som man bara kan dra i så lossnar de från stjälken. Bondbönorna sitter hårdare fast och vi brukar ta hjälp av en sekatör.

Skörda när du behöver
Vi tycker det blir allra bäst att endast skörda de baljor som vi behöver och vill äta för stunden och låta resten vara kvar till ett senare tillfälle, än att skörda mycket och få baljorna att hålla sig fina i köket. Har man tur kanske bondbönsplantan orkar bringa fram fler baljor vart eftersom man skördar. Som mest har vi varit med om 5 baljor på en planta.
När baljorna börjar bli fläckiga behöver man skynda sig en aning att skörda, eller så låter man baljorna sitta kvar och satsar på torkning av bondbönor i stället.
Vi brukar oftast äta upp de färska bönorna direkt, efter att vi kokat dem mjuka i saltat vatten eller fräst dem i lite olja. Om vi fryser dem, ser vi till att förvälla dem först, dvs koka bönorna i vatten i minst en minut.



Skörda bondbönor för torkning
När vi odlar bondbönor brukar vi tänka att vi dels odlar för att kunna njuta av färska bönor, men också för att kunna torka. Torkade bondbönor kan användas i matlagning i tex egen falafel eller i persiskt ris. Man kan också spara torkade bondbönor till eget utsäde.
Istället för att skörda baljorna när de är gröna och välfyllda, såsom man gör när man vi åt de färska bönorna, låter man bondbönsbaljorna vara kvar på plantan så länge som möjligt. När baljorna är riktigt mörka, bruna och torra knipsar man av dem från plantan och eftertorkar inomhus på ett torrt ställe. Man brukar behålla bönorna i baljan när man eftertorkar och plocka ut bönorna när de verkar torra. Skulle plantorna och baljorna drabbas av mögel under hösten bör man skynda sig att plocka av baljorna från plantorna. Förhoppningsvis är bönorna inuti ej angripna. Bäst är då att öppna baljorna och plocka ut bönorna och låta dem torka utan baljomslaget.
Lycka till med skörden!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skörda bondbönor som färska eller till torkning”
Hej!
Tack för bra inlägg 😊 Jag undrar dock vad du menar med att ni som mest har fått ”fem baljor på en planta”? Menar ni balja som ni skördar i?
Tack på förhand 🌻// Katarina
Balja är höljet/skalet som bönorna ligger i. När man pratar om ärtor säger man ofta skida, ärtskida.
Lämna ett svar