Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda bladgrönsaker i november och december

Vilken överraskning! Målet var att förbereda städningen av växthuset och precis när jag skulle tömma massor av odlingsbehållare och krukor från det gångna odlingsåret upptäckte jag massor av mat inne i växthuset.

Det är så typiskt mig och mitt odlande. Jag kliver ut i trädgården med målmedvetna steg och så hittar jag tjugosju andra grejer att göra och det där angelägna som var mitt egentliga mål blir till en bisyssla. Växterna jag sprang på var resterna av de bladgrönsaker som jag höstsådde i september och som jag använde till serieodling ute i tillsammansodlingen. Allt fick inte plats i odlingen och fick således stå kvar i förkultiveringslådorna i väntan på bättre tider. Jag har med nöd och näppe tagit hand om dem den senaste månaden. Några gånger har de fått en svag lösning av det flytande gödslet biobact och vid minst två tillfällen höll de på att torka ihjäl. Men de repade sig och nu har de blivit till den allra förstklassiga sallad man kan tänka sig!

När vi skördar bladgrönsaker så klipper vi ner dem i en plastpåse och häller lite kallt vatten i påsen. Därefter slänger jag in påsen i kylskåpet och där håller sig bladen sig fina och krispiga i flera dagar. Just denna påse blev till det gröna i fredagstacomiddagen. Att odla sin egen mat behöver inte innebära att man odlar flera ton med livsmedel. Om det så bara är till en enda middag är det väl vackert och underbart. Vad har du för fina minnen av middagar som innehållit egenproducerade livsmedel och vilken bladgrönsak är din favorit?
De här rödkålsplantorna vintersådde jag i slutet av februari och de har bott i små krukor i vårt växthus fram till nu. Jag ville testa att segdra dem och behålla dem i sina 10 cm krukor med bara planteringsjord för att se vad som skulle hända. Visserligen har de fått lite flytande biobact några gånger men mer än så är det inte. Jag hade tio plantor och nu bröt jag av alla toppar och kokade dem i saltat vatten tills de blev mjuka. Sedan åt vi dem med smör. Underbart gott, inte alls så träigt och tråkigt som man kan tänka sig. Som att äta en vårprimör på vintern. Att odla kål i små krukor ger alltså en mycket liten skörd, men ändå en skörd. En fantastisk upptäkt om man har en mycket liten yta på en balkong och vill kunna njuta av egenodlad gourmetkål.
Hemligheten är ifall du ser glaset som halvtomt eller halvfullt, det gör hela skillnaden!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar