Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda bladgrönsaker i november och december

Vilken överraskning! Målet var att förbereda städningen av växthuset och precis när jag skulle tömma massor av odlingsbehållare och krukor från det gångna odlingsåret upptäckte jag massor av mat inne i växthuset.

Det är så typiskt mig och mitt odlande. Jag kliver ut i trädgården med målmedvetna steg och så hittar jag tjugosju andra grejer att göra och det där angelägna som var mitt egentliga mål blir till en bisyssla. Växterna jag sprang på var resterna av de bladgrönsaker som jag höstsådde i september och som jag använde till serieodling ute i tillsammansodlingen. Allt fick inte plats i odlingen och fick således stå kvar i förkultiveringslådorna i väntan på bättre tider. Jag har med nöd och näppe tagit hand om dem den senaste månaden. Några gånger har de fått en svag lösning av det flytande gödslet biobact och vid minst två tillfällen höll de på att torka ihjäl. Men de repade sig och nu har de blivit till den allra förstklassiga sallad man kan tänka sig!

När vi skördar bladgrönsaker så klipper vi ner dem i en plastpåse och häller lite kallt vatten i påsen. Därefter slänger jag in påsen i kylskåpet och där håller sig bladen sig fina och krispiga i flera dagar. Just denna påse blev till det gröna i fredagstacomiddagen. Att odla sin egen mat behöver inte innebära att man odlar flera ton med livsmedel. Om det så bara är till en enda middag är det väl vackert och underbart. Vad har du för fina minnen av middagar som innehållit egenproducerade livsmedel och vilken bladgrönsak är din favorit?
De här rödkålsplantorna vintersådde jag i slutet av februari och de har bott i små krukor i vårt växthus fram till nu. Jag ville testa att segdra dem och behålla dem i sina 10 cm krukor med bara planteringsjord för att se vad som skulle hända. Visserligen har de fått lite flytande biobact några gånger men mer än så är det inte. Jag hade tio plantor och nu bröt jag av alla toppar och kokade dem i saltat vatten tills de blev mjuka. Sedan åt vi dem med smör. Underbart gott, inte alls så träigt och tråkigt som man kan tänka sig. Som att äta en vårprimör på vintern. Att odla kål i små krukor ger alltså en mycket liten skörd, men ändå en skörd. En fantastisk upptäkt om man har en mycket liten yta på en balkong och vill kunna njuta av egenodlad gourmetkål.
Hemligheten är ifall du ser glaset som halvtomt eller halvfullt, det gör hela skillnaden!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar