Din varukorg är för närvarande tom!
Serieodla på friland och pallkrage
Serieodling, vad är det? Det är helt enkelt vår benämning av att odla flera serier av grödor på ett och samma ställe under samma säsong. Jag ska förklara lite närmare hur jag tänker.
Grödor har olika lång utvecklingstid. För vissa tar det lång tid från frö till skörd som tex brysselkål och olika huvudkål. För andra tar det kort tid från sådd till skörd. De med kort utvecklingstid som sallat, spenat, rädisor och rucola kan man så lite i taget mellan vår och höst så att skördeklara plantors plats ger plats åt nya som kan skördas i framtiden. Men man kan också planera för lite rustika och långsammare grödor där resp sort är skapligt snabb så att man kan odla minst två olika grödor på samma plats under samma odlingssäsong. På en del fröfirmors sortbeskrivning av grönsaker står det hur lång tid det tar för en gröda från frö till skörd.
I år har vi odlat vintersallat, vitlök och övervintrat kål i en av de större odlingsbäddarna. När vintersallaten var skördad såddes morötter på samma plats. När all kål var borttagen och uppäten i maj planterades försådda plantor av purjolök och rotselleri. Efter vitlöksskörden i slutet av juli såddes rädisor och koriander. På ett annat ställe hade vi tidig potatis som efter skörd i juli gav plats till förkultiverad grönkål.

Sommarsådda plantor, en del får bo i kruka i växthuset men sallaten Bronze arrowhead till höger ska planteras under september där potatisen tidigare växte.
De snabbaste växterna brukar funka bra att så på plats, medan de som tar lite längre tid på sig behöv-er förkultiveras. För den vane serieodlaren drivs plantor upp i precis rätt tid, så att de kan planteras ut när annat just har skördats. Vid några tillfällen har vi lyckats med att odla och skörda tre grödor efter varandra på samma plats.
När man serieodlar behöver man vara extra noga med två saker. Det ena är att man ska undvika att odla samma grödor efter varandra för att förhindra sjukdomar. Har du skördat tidiga morötter, ska du alltså inte så ett nytt gäng morötter på samma plats, utan välja en annan slags grönsak. Det andra man behöver tänka på är näringen i jorden. Grödan som precis skördats har sugit i sig en mängd näringsämnen ur jorden och om en ny gröda ska växa där behövs tillskott på näring/ gödsel innan nästa sådd eller plantering.

För er som vill producera så mycket mat som möjligt och eller har begränsat med odlingsplats kan det här bli en odlingsteknik man inte kan klara sig utan när man väl börjat praktisera den, dessutom är det ju kul att hålla igång odlandet och så att säga sudda ut tankarna att frösådd hör våren till.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar