Din varukorg är för närvarande tom!
Sen gallring av morötter och tidig skörd

Måste man gallra morötter? Svaret kan bli både ja och nej. Men jag skulle nog säga ja om var tvungna att välja bara ett svar.
Morotsfrön är otroligt små och alla som har sått egna morötter någon gång håller nog med om att det är otroligt svårt att få fröna att hamna på ett bra avstånd ifrån varandra. Det finns några olika hjälpmedel som tex remsor med frön, men vi har aldrig provat sådana.
Vi försöker efter bästa förmåga att fördela fröna glest. Anledningen till att avstånd behövs, är helt enkel för att morötterna ska kunna bli kraftiga och fina. När morötter växer för nära varandra finns två scenarier, antingen blir rötterna små och taniga eller så slingrar de ihop sig med varandra. Det är ganska svårt att få sina frön på ett jämnt och lagomt avstånd från varandra, alltid är det något frö som ramlar ur handen och hamnar på tog för nära något annat. Men, lyckas man med att sprida sina frön väl, kan det hända att gallring inte behövs.

Att göra gallrandet till skörd
Jag brukar vänta med gallrandet tills blasten är någonstans mellan 20-30 centimeter. Då finns chansen att en del rötter hunnit bli ganska stora. Morotsblast består av ett flertal stänglar och ibland kan det vara svårt att se om det är flera plantor som växer nära varandra eller ifall det är en extra stor morot.
Om man upptäcker kluster av plantor, brukar jag försiktigt dra upp den morot som verkar störst. Det gör jag för att kunna äta upp. Att gallra för att lägga på komposten, känns oerhört onödigt. Det är också av den anledningen jag väntar med gallringen, dvs för att kunna dra upp ätbara godsaker.
Jag tycker inte att det finns någon anledning till att gallra allt på en gång. Jag tar ett gäng trångbodda morötter då och då när jag behöver dem till mellis eller middagen. I detta fall är ju gallringen egentligen en tidig körd. Är man extra resurssnål använder man morotsblasten i maten kanske i en pesto eller så blir det till ett tillskott av täckodlingen.

Genom att gallra kontinuerligt blir avståndet med tiden perfekt för de sista morötterna och de får chansen att bli stora. Här ovan tycker jag att avståndet tills vidare är bra. Verkar det bli för trångt framöver är det ju bara att knycka några morötter till.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar