Din varukorg är för närvarande tom!
Salsa verde – vårt bästa recept

Jag odlar tomatillo endast för att göra salsa verde. Ända från frösådden i april till skörd i september väntar jag på att få smaka den delikata såsen. Jag älskar att vara så nördig. ”Jag odlar därför äter jag” är långt mer passande för mig än Descartes berömda axiom ” Jag tänker därför finns jag”.
Jag hade läst om denna sås i ett flertal tidningar och blivit riktigt intresserad. Ibland när jag läser om recept är det nästan som att jag kan känna smaken, givetvis påhittat och fantiserat men det sker något i det momentet. Jag tror att när jag ställer in mig på ett recept har jag också öppnat en direktväg till mina smaklökar och mitt hjärta. Det kräver egentligen bara att man är nyfiken. Nästa steg för mig är att i möjligaste mån odla alla ingredienser själv och helst gärna huvudingrediensen. Frön var lätt att få tag på och platser att odla dem på hade jag i överflöd.
Tomatillo på Takfarmen 2019
Min första kontakt med tomatillo var smått omkullkastande och på flera plan. Jag kunde inte föreställa mig att dessa tomatliknande buskar skulle utvecklas till mer eller magnifika ( beror på om man binder upp dem rejält) små träd. När sedan frukterna fyllde dess omhuldande skalhölje och prydde de små träden likt hängande små uppochnedvända minipumpor var lyckan total.
Strax påväg in i ugnen
100 % takodlade läckerheter. Det som saknas av ingredienser på den här bilden är lime, salt och koriander. Dessa tre ingredienser tillsätts efter att ovanstående grönsaker blivit ugnsbakade, svalnat samt rensats på dess skal och mixats.
Ingredienser
- 600 g tomatillos
- 4 vitlöksklyftor med skal
- 1 till 2 medelstora gula lökar
- 4 – 6 padronpepparfrukter eller svaga gröna paprikor
- 1 kruka koriander
- 1 – 2 lime
- Ev några starka chilifrukter för tåliga
- Salt efter tycke och smak
- Vatten att späda med till ”lagom konsistens”
Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Skala bort tomatillons prassliga pappersskal och skölj frukterna i ljummet vatten och gnugga bort det eventuella kletiga som finns där under. Skölj av paprikorna/chilifrukterna, skala löken och dela dem i halvor, bryt loss 4 vitlöksklyftor och behåll skalet på. Lägg alla ingredienser i en ugnssäker form gärna med bakplåtspapper under sig och baka i mitten av ugnen på 30 – 50 minuter. Ta ut plåten när du ser att allt är mjukt och låt grönsakerna svalna. Pillra sedan bort chili och paprikornas kärnhus och torrt skal och stavmixa ihop alla grönsaker tillsammans med en kruka koriander och limesaft från en eller två limefrukter. Späd ev med lite vatten om konsistensen bir för tjock. Kan förvaras i kyl upp emot en vecka. Tilsätter du atamon håller salsan ännu längre.
Tänker tacosås och tänk er den grön med en smak av koriander!
Äntligen kan jag njuta av denna gudomligt goda sås som närmast går att jämföra med en grön gazpacho med mängder av små runda frön, med en lagom hetta, rik koriandersmak och en balans mellan surt och salt. Till tacos, tostadas, nachos eller i gräddfilsdippen till fredagschipsen är den bara så underbar. Serveras helst isande kall.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar