Din varukorg är för närvarande tom!
Sallad eller sallat – vad är skillnaden?

Har du blivit knäppt på fingrarna för att du sagt fel någon gång? Det är lätt hänt i odlingssammanhang, särskilt när det gäller ord som sallad och sallat. Vi ska försöka förklara vari skillnaderna består när det gäller dessa två snarlika ord.
Sallat
Sallat är en sorts bladgrönsak. Den kan te sig på olika sätt beroende på växtsätt. Vissa sallater bildar tydliga klotformade huvuden såsom tex isbergssallat. Romansallaten ger också huvuden men dessa är mer ovala i sin form. Plocksallaten blir som en bladrosett där bladen spretar utåt, till skillnad från huvudsallaten vars blad böjer sig inåt. Vissa sallatssorter ger släta blad, andra buckliga och även krusiga blad är vanligt förekommande.

Sallad
Sallad är en benämning på en rätt där flera ingredienser är blandade. Oftast tänker man på en grönsakssallad där ingredienserna är färska tex sallat, gurka, tomat, paprika mm. Sallat är då en av ingredienserna. Men en sallad kan också bestå av tex kokt potatis, örter, lök och någon mejeriprodukt. Då blir det en potatissallad. Tänker man efter finns hur många olika sallader som helst: gurksallad, rödbetssallad, sillsallad, pastasallad, tomatsallad, mimosasallad, fruktsallad mm. Gemensamt för alla sallader verkar vara att de på något vis ska bestå av något från växtriket.
För den petnoga typen är detta med den sista bokstaven (t eller d) något oerhört viktigt, så viktigt att man verbalt gärna flätar till andra som säger fel. Vi är mer av den toleranta sorten och bryr oss inte så mycket. Det viktiga är att man förstår varandra.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Sallad eller sallat – vad är skillnaden?”
Tack för upplysningen! Jag är en finskspråkig och har också funderat på detta och ser nu att min tankegång var rätt. Men varför står det alltid sallad på etiketten då man köper tex. isbergssallat?
Därför att dagens språkvård inte rekommenderar någon skillnad i användning mellan de två orden för oss vanliga dödliga ;). Använder du sallad i båda betydelserna så följer du Svenska akademiens ordlista och Språkrådets rekommendation. Men i odlarvärlden är det förstås skillnad. Och visst är det väl ganska behändigt att veta om man ska få en fräsch grönsaksblandning eller "bara" några gröna blad på tallriken…
Det var nytt for meg at det blir skilt på sallad og sallat i Sverige. På norsk er det enklere, her heter det kun salat, både råvare og matrett 🙂
[…] Våra bästa sallater, Sallad eller sallat – vad är skillnaden? och Little Gem – årets godaste […]
Lämna ett svar