Din varukorg är för närvarande tom!
Sallad eller sallat – vad är skillnaden?

Har du blivit knäppt på fingrarna för att du sagt fel någon gång? Det är lätt hänt i odlingssammanhang, särskilt när det gäller ord som sallad och sallat. Vi ska försöka förklara vari skillnaderna består när det gäller dessa två snarlika ord.
Sallat
Sallat är en sorts bladgrönsak. Den kan te sig på olika sätt beroende på växtsätt. Vissa sallater bildar tydliga klotformade huvuden såsom tex isbergssallat. Romansallaten ger också huvuden men dessa är mer ovala i sin form. Plocksallaten blir som en bladrosett där bladen spretar utåt, till skillnad från huvudsallaten vars blad böjer sig inåt. Vissa sallatssorter ger släta blad, andra buckliga och även krusiga blad är vanligt förekommande.

Sallad
Sallad är en benämning på en rätt där flera ingredienser är blandade. Oftast tänker man på en grönsakssallad där ingredienserna är färska tex sallat, gurka, tomat, paprika mm. Sallat är då en av ingredienserna. Men en sallad kan också bestå av tex kokt potatis, örter, lök och någon mejeriprodukt. Då blir det en potatissallad. Tänker man efter finns hur många olika sallader som helst: gurksallad, rödbetssallad, sillsallad, pastasallad, tomatsallad, mimosasallad, fruktsallad mm. Gemensamt för alla sallader verkar vara att de på något vis ska bestå av något från växtriket.
För den petnoga typen är detta med den sista bokstaven (t eller d) något oerhört viktigt, så viktigt att man verbalt gärna flätar till andra som säger fel. Vi är mer av den toleranta sorten och bryr oss inte så mycket. Det viktiga är att man förstår varandra.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Sallad eller sallat – vad är skillnaden?”
Tack för upplysningen! Jag är en finskspråkig och har också funderat på detta och ser nu att min tankegång var rätt. Men varför står det alltid sallad på etiketten då man köper tex. isbergssallat?
Därför att dagens språkvård inte rekommenderar någon skillnad i användning mellan de två orden för oss vanliga dödliga ;). Använder du sallad i båda betydelserna så följer du Svenska akademiens ordlista och Språkrådets rekommendation. Men i odlarvärlden är det förstås skillnad. Och visst är det väl ganska behändigt att veta om man ska få en fräsch grönsaksblandning eller "bara" några gröna blad på tallriken…
Det var nytt for meg at det blir skilt på sallad og sallat i Sverige. På norsk er det enklere, her heter det kun salat, både råvare og matrett 🙂
[…] Våra bästa sallater, Sallad eller sallat – vad är skillnaden? och Little Gem – årets godaste […]
Lämna ett svar