Din varukorg är för närvarande tom!
Saftig focaccia med tomater, rosmarin, oliver och feta

Som lyxmellis gör vi ibland en saftig och matig focaccia. Man kan ha den naturell eller fylla dem med en massa gott. Det här receptet är på en focaccia med egna tomater och rosmarin. Det känns lite extra gott när man odlat lite av ingredienserna själv. Just denna focaccia försvann otroligt snabbt efter att ungarna kommit hem från skolan.
Ingredienser focaccia
- 25 g jäst
- 2,5 dl vatten
- knappt 1 tsk salt
- 1 msk olivolja i degen och lite extra ovanpå degen
- 1 msk smör
- 125 g crème fraiche
- 2,5 dl durumvetemjöl
- 4,5 dl vetemjöl
- 4-6 st små tomater
- 10-15 st oliver (gröna eller svarta spelar ingen roll)
- fetaost efter tycke
- färsk rosmarin, några kvistar
- flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, dvs fingervarmt. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Blanda i salt, smör, creme fraiche och mjöl. Arbeta ihop degen. Den ska vara ganska kletig. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter. Smörj en form (ca 30 x 24 cm) med rikligt med olivolja. Stjälp i degen och tryck ut den jämnt i formen. Låt jäsa i 15 min.
Kärna ur oliverna, klyfta tomaterna, skär fetaosten i kuber och klipp rosmarin i mindre vipor. Tryck ner tomathack, fetaost, oliver jämnt över degen. Stick ner rosmarinvipporna. Ringla över olivolja och strö över rikligt med flingsalt. Låt jäsa ytterligare 15 min. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter.


Här hittar du flera av våra brödrecept: BRÖD och här kan du lösa mer om ÖRTER.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Saftig focaccia med tomater, rosmarin, oliver och feta”
På beskrivningen om degen står det att man ska tillsätta smör men smöret finns ej på listan över ingredienser. Hur mycket smör ska det vara och ska man smälta det?
Mvh Pirkko S1 msk smör ska det vara, fint att du såg. 🙂
Lämna ett svar