Din varukorg är för närvarande tom!
Saffransbullar med vaniljfyllning till glöggmyset

Så här års är det aldrig hel med saffransbullar. Vi brukar göra lite olika varianter eftersom vi tycker att de traditionella ofta kan bli ganska torra och trista fort. Denna bulle är en variant av vaniljbullar med härlig kräm inuti. Perfekt till glöggmyset!
Ingredienser
Deg
- 75 g smör
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 25 g jäst
- 1 pkt saffran
- 4 msk socker
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 7,5 dl vetemjöl
Vaniljkräm
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 3 äggulor
- 3 msk Maizena
- 2 msk socker
- 1 msk vaniljsocker
Garnering
- smält smör
- strösocker
Gör så här: Börja med degen. Smula jästen i en stor bunke, gärna i en bakmaskin. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och grädde och låt blandningen bli ljummen (37°) och häll det sedan över jästen. Rör tills all jäst har löst sig. Tillsätt socker, salt, saffran, ägg och mjöl. Mortla gärna saffranen med en sockerbit innan. Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg, gärna med hjälp av antingen elvisp med degkrokar eller bakmaskinens degkrok.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Vaniljkrämen görs i en kastrull, gärna tjockbottnad. Blanda allt utom vaniljsockret i kastrullen och vispa krämen ganska tjock på svag värme. Häll kallt vatten i ett större kärl än kastrullen och sänk ner kastrullen med krämen i vattenbadet. När krämen kallnat vispas vaniljsockret i efter tycke och smak. Om krämen känns klumpig kan man passera krämen genom en sil.
När degen jäst klart är det dags att knåda den lite och sedan kavla ut den på ett mjölat bord. Kavla tills degen är en 1/1 centimer hög. En rund form behövs för att skapa rundlar med. Vi har en pepparkaksform som passar bra, men det brukar också gå bra med ett större glas. Ungefär 8-10 cm i diameter brukar vara lagom. På varje rundel lägger man en klick vaniljkräm. Därefter nyper man ihop kanterna så att det den blir droppliknande. Vänd bullen upp och ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Degen som blir kvar, gör man fler bullar av.
Sätt på ugnen på 225° och låt bullarna jäsa i 30-45 minuter. Grädda sedan bullarna i 8-10 minuter. Innan servering kan bullarna penslas i smält smör och därefter doppas i socker.
Annat gott till glöggmyset: Körsbär i likör, Saffransbullar med lingonfyllning, Choklad och vaniljkola, Glöggkaka med pepparkakssmak
Egen glögg: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar