SABO kom på besök

I slutet av maj besökte SABO vår tillsammansodling på Jakobsbergsgatan, guidade av Mimers egna trädgårdsmästare Inga Nilsson. Karolina i 41 A och jag i 41 B var hemma och tog emot dem. Jättekul att få visa upp våra odlingar och berätta om hur vi gått tillväga och vad det betytt för oss som bor här. Vi odlar jättemycket både på friland, i odlingslådor, i odlingsbänkar och i vår belysningsutrustade källare. Men det som förutom odlingarna är som mest påtagligt är att vi kommit varandra så mycket närmare och har en fantastisk härlig stämning i vårt hus. Odlandet har verkligen öppnat dörren för så mycket annat. Tidigare sa vi hej till varandra i tvättstugan och vid bilarna. Nu springer alla barn omkring på gården och leker. Den äldsta 11 år och den yngsta snart 3 . Glasspaketen och bullpåsarna tar slut mycket fortare nu för tiden, någon hämtar såpbubblor en annan kommer på trambil och mammor och pappor ligger på knän i landen. Om det är något som jag skulle vilja förmedla till alla Sveriges bostadsbolag och bostadsrättsföreningar så är det: Se till att de som bor tillsammans också kan skapa något kreativt tillsammans och var rädda om de gröna områderna. Oavsett vilka politiska beslut eller regeringar vi har så kan människor tillsammans där de bor skapa ett samhälle där fler vill bo och kan trivas. Integration handlar inte bara om att människor från olika kulturer ska mötas utan att människor oavsett olika kulturer får en chans att mötas. Vi har fått den chansen genom odlandet, genom att producera vår egen mat. Vi har aldrig haft det så bra som nu. 

Se mer utifrån Mimers perspektiv på vår tillsammansodling på Jakobsbergsgatan. Klicka här

Nere i odlingskällaren och vårt trädgårdsförråd.

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”SABO kom på besök”

 1. Gillar din blogg väldigt mycket, men jag undrar om du inte kunde skriva lite mer om den här sociala biten. Hur fungerar det egentligen när alla odlar tillsammans och skall dela på skörden? Hur undviker man att en familj norpar åt sig allt nytt, och hur fördelar man arbetet på ett rättvist sätt så att alla får det de förtjänat, så att säga? Eller är det inget problem överhuvudtaget? Kommer folk överrens helt sponant?

  Jag är uppriktigt nyfiken, för det känns som att det så ofta är tjafs mellan grannar och jag är lite rädd för att ens försöka ett sådant här projekt av rädsla för att alla skall bli ovänner istället.

  Dina kommentarer och erfarenheter vore jätteintressanta!

 2. Hej Jess Tack:). Du ställer bra frågor och jag ska försöka besvara dem. För det första så är vi bara 6 familjer i ett hyreshus, det underlättar vid kommunikation, delegering och diskussioner. Men jag har kontakt med en annan stadsodling där det funkar trots att de är närmare 100 personer. Eftersom jag/ Johannes är själva motorn i det här projektet och har längst odlingserfarenhet så har jag givit mig själv ansvaret att sköta komunikationen med alla grannar. Kommunikation och tydlighet är verkligen superviktigt! Förra året sköttes det mesta via mail och sms och då och då med lappar i våra två trappuppgångar. Iår har vi lagt tonvikten med att komunicera via lappar i trappuppgången. Det verkar som att det är det snabbaste och mest exakta sättet att komunicera. Där skriver vi, Theres och jag alla saker som behöver göras samt lite information och sedan får var och en ta tag i det de tycker passar just dem. Måga frågar också mig och Theres om hur vi ska gå tillväga när vi är ute och jobbar. Skördarna har funkat bra, vi bestämmer på hösten vad vi ska satsa på att odla nästkommande säsong eller jag har massor med förslag och så tar vi de sorterna som vi alla är överenns om. Vissa sorter skördar vi var och en för sig och det funkar bra. Ibland som förra året skördade jag tomater och bönor och portionerade ut till alla hushåll så vi fick lika mycket. Samtiigt är det ju som så att om någon inte är med och odlar och grejar så räknar vi med att de inte är intresserade av skörden. Men genom lapparna i trappan görs det möjligt för att alla ska kunna vara delaktiga utifrån sina behov och intressen. Iår ska vi göra lappar vi sätter direkt ute i odlingen när det är dags att skörda och vad man ska tänka på.

 3. Så spännande! Har ni en gemensam budget också, för fröer, pallkragar, jord, täckväv etc? Kanske kan ni utveckla lapparna i trapphuset genom en griffeltavla eller whiteboard så blir det mer flervägskommunikation?

  Jag tycker att idén med en tillsammansodling är jätteinspirerande!

 4. Vi bor i ett kommunalt hyrebolag, Mimer, som uppmuntrar sina hyresgäster att själva ta hand om trådgården. Deras underbara trädgårdsmästare brukar vara med på våra möten och höra våra planer och är med i våra diskussioner. Hittills har vi fått det mesta betalt av Gröna Mimer. Det är alltså Gröna Mimer som gett oss förutsättningarna med både mark och material. Utöver det har vi genom vår blogg fått sponsring från bla trädgårdsföretag. En viss del av det har vi i vår tillsammans odling. Vi, hyresgäster, har inte behövt lägga ner några pengar på detta, utan bara engagemang och tid. Helt fantastiskt!

 5. Har glömt att gå tillbaka och kolla, men nu kom jag ihåg det. Tack för dina svar, fantastiskt att det fungerar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *