Så blir du av med mördarsniglar

Mördarsniglar kan verkligen bli ett stort problem, så pass stort att en del odlare ger upp och slutar upp med att odla. Det tycker vi är helt fel väg att gå, upp och hoppa och ge dig ut på snigeljakt! Men var beredd på att du kan behöva bekämpa dem på flera sätt om du verkligen ska lyckas decimera dem. Det är nämligen där hemligheten ligger. I den här artikeln får du lära dig att samordna ditt anfall så att du går som vinnare ur striden.

Vi har endast (än så länge) mördarsniglar i en utav våra odlingar, i tillsammansodlingen i Västerås. I skogsträdgården har vi däremot vinbergssnäckor, svarta skogssniglar och åkersniglar. Dessa gör så klart också lite skada, speciellt när man få in dem i stort antal i odlingarna. Men det går inte att jämföra med de spanska skogssniglarna (mördarsniglarna).

Vissa år har mördarsniglarna i tillsammansodlingen snaskat i sig både en första och andra omgång med utplanterade växter Det vi funnit vara lyckosamt är att arbeta med flera tekniker samtidigt och att aldrig ge upp. Redan innan den extremt torra sommaren 2018 hade vi lyckats få ner antalet rejält.

Torkan 2018 var lite av en dödsstöt för mördarsniglarna och de har aldrig riktigt återhämtat sig efter detta år. Nu för tiden plockar och klipper vi kanske max 10 mördarsniglar under en hel säsong – helt klart överkomligt! Men hade vi inte arbetat målinriktat och på flera olika slags sätt hade vi aldrig kommit dit vi är idag.

Samtidigt eldöppnande

Det bästa är att ”öppna eld” från flera håll samtidigt. Vi som gjort värnplikten på ett stridande förband och legat och lurpassat på en tänkt fiende vet vikten av att smälla på med allt samtidigt för att göra slut på fienden så snabbt som möjligt. Som vi ser det finns ingen ultimat metod som får mördarsnigelproblemet ur världen för alltid – ingen quick fix.

Man är oftast tvungen att kombinera flera olika metoder och medel för att verkligen lyckas. Och man måste vara uthållig! Det gäller att prova sig fram och se vad som passar ens kynne och trädgård. Allt beror på hur mycket sniglar det rör sig om och vilken skada de gör. Bor du i tättbebyggt område eller odlar på en koloni? Se till att samköra med dina grannar för bäst effekt.

Stäng ut dem med natruimsilikat

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *