Så ärtor ofta för att skörda länge

Theres och ärtplantor

Vad är en sommar utan ärtor? Ingen riktig sommar! Vi ser alltid till att ha egna ärtor i våra odlingar under så lång tid som möjligt.

Just nu är det en perfekt tid att så ärtor. Man kan också göra det tidigare än så här, och även senare. Redan under tidig vår/vinter beställer vi våra ärtor. Då har vi i tankarna vilka slags ärtor vi vill ha. Det finns ju flera olika typer av ärtor, tex sockerärt, märgärt, sugersnaps mm. Vad som är skillnaden kan du läsa i ett tidigare inlägg om olika ärtor.

Vi brukar oftast välja höga ärtor som får klättra på störar. Det finns också buskvarianter som blir betydligt lägre.

Alla typer av ärtor kan odlas på samma sätt, upplever vi. Om vi vill komma igång så tidigt som möjligt förodlar vi ärtor inomhus i ett fönster eller under växtbelysning. Direktsår man ärtfrön för tidigt utomhus finns risk att de ruttnar. När temperaturen utomhus är någorlunda jämn och det inte blir frost på nätterna, går det bra att direktså eller plantera ut de inomhussådda ärtplantorna.

Förkultivering

När vi förkultiverar, tycker vi att det är enklast att peta ner fyra ärtor i varje kruka som vi fyllt med planteringsjord. Sedan vid utplanteringen tar vi hela krukans innehåll och sätter ner i jorden. Vill man ha ärtorna på en lång rad behöver man kanske tänka annorlunda när man ska plantera ut ärtplantorn och sätta ner varje planta bredvid varandra. Vi sätter nästan alltid ärtor runt en stör och då blir det jättebra med plantor direkt från krukorna.

Om man inte är så hetsig på att få tidig skörd kan man så ärtor direkt på sitt friland eller i en odlingslåda. Det fungerar också bra med stora krukor, med ta då helst jord från ett friland eller från någon jordhög i trädgården.

Skörda ärtor

Det där med kvävefixerande bakterier

Ärtor behöver kväve och det får dem genom kvävefixerande bakterier som lever på ärtplantornas rötter. Bakterierna finns vanligtvis naturligt i jorden. Då vi odlat ärtor i planteringsjord och andra material som vi köpt på säck, blir resultatet inte alltid som vi önskat. Det blir ynkliga plantor och knappt någon skörd alls. Vår slutsats är helt enkelt att köpejord inte innehåller dessa bakterier i så stor utsträckning. Vi har en odlarvän som försökt att ympa in kvävefixerande bakterier till sin jord. Det går tydligen. Eftersom vi har flera odlingar har vi inte brytt oss om att ympa. Vi vet var ärtorna trivs bäst och det är vid vår tillsammansodling och i skogsträdgården, dvs på de ställen där jorden har kontakt med marken. Om du bara har tillgång till planteringsjord, ska du självklart testa, det kan ju går alldeles utmärkt.

Utplanteringen och växtstöd
Sockerärtor på egen spalje

När vi planterar ut våra förkultiverade plantor brukar vi samtidigt peta ner nya ärtfrön bland de större plantorna. På så vi kommer vi få två skördar. De förkultiverade har ett försprång och kommer ge skörd något tidigare än de direktsådda fröna. Vill man kan man ju också peta ner nya frön vid en senare tidpunkt och få skörd vid en tredje tidpunkt. Det händer också att vi förkultiverar ärtor i krukor i växthuset under sommaren, för att kanna plantera ut sedan. Det gör vi när vi inväntar en ledig plats i trädgården eller om vi inte bestämt oss var vi ska ha de nya ärtorna.

 

 

Tips!

Några timmar innan sådd brukar vi lägga ärtorna i ett vattenglas. Det tar då kortare tid för fröna att börja gro tycker vi.

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *