Din varukorg är för närvarande tom!
Runåbergs fröer – paprikaerbjudande

Vi har glädjen att presentera årets första inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Fokus ligger på paprika och en av de snabbaste sorter vi har odlat Pusztagold.
Det händer något speciellt när man öppnar ett svullet paket från Runåbergs fröer. Alla påsar är vackert bruna med tydlig svart text. Det står ingenting om hur man ska odla växterna på fröpåsarna. Den informationen finner man på deras hemsida som också är en fantastisk kunskapsbank. Deras frön är av en extremt god kvalité och till allra största delen ekologiska. Grobarheten är bland den bästa du kan finna i Sverige!
En trevlig detalj med Runåbergs fröer är att dess prissättning gör det så mycket enklare för oss odlare att ha koll på våra beställningar, alla standardfröpåsar har samma pris, 35 kr styck. .

Pusztagold den snabba paprikan
Pusztagold är en av de snabbaste paprikorna vi har odlat och ju mer man plockar från plantan desto mer ger den. Just snabbhet är ytterst väsentligt när man odlar paprikor i Skandinavien, speciellt om man krukodlar dem utomhus på skyddade lägen så som vi gör. Men först ska den frösås och vi brukar göra det i februari – mars. Kika in på vårt inlägg om chilisådd, vi gör på precis samma sätt med paprikan som med chilin.
Vi har ett flertal recept baserade på paprika på vår hemsida men om det är något vi verkligen längtar efter att göra med paprika så är det att fräsa den med tomat och vitlök. Oftast är det enkla det godaste och det är sannerligen en lyx att kunna skörda sina egna frukter.
Krukodla paprika – en guide
Paprika och dess nära släkting chili mår bäst av att slutplanteras i krukor i storlekarna 10 – 50 liter. Krukorna garanterar att de har det varmt om fötterna, något dessa växter verkligen gillar och behöver. Det innebär att pallkragar och friland inte är ett bra alternativ. Krukorna kan ställas på skyddade lägen utomhus eller växthus.
När vi odlar växter i krukor använder vi uteslutande planteringsjord. Men det räcker inte bara med planteringsjord när en växt ska bo i den under hela sin säsong. En växt behöver även näring, något väldigt många odlare märkligt nog missar. Den ursprungliga näringen i planteringsjorden räcker i ca 3 – 4 veckor, sedan behövs det fyllas på med antingen flytande näring i svag koncentration vid varje vattning eller göra som vi, lägga ner ett fast gödsel i den nedre delen av krukan, ca 80 g per 10 liter jord redan vid planteringen. Förutom näring behövs det också rejält med sol, minst 10 timmar full sol per dygn för att paprika och chiliplantor ska utveckla bra med frukter.
Så beställer du frön med erbjudande
Vid köp för minst 100 kr får ni Paprikan Pusztagold med på köpet när ni beställer frön och samtidigt skriver ”Farbror Grön” i meddelanderutan. Erbjudandet gäller till den 29/1 2020. Stekt ihop med lite aubergine, potatis och några nypor flingssalt gör den sig otroligt väl och grillad så att skalet knorrar sig är den utsökt.
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar