Din varukorg är för närvarande tom!
Rotselleri – utplantering

Rotselleri, denna drottning av rorfrukter! Första gången man odlar rotselleri är det lätt att man blir lite rädd och samtidigt förundrad. Va!? Är de där pyttesmåplantorna verkligen rotselleri eller är det något ogräs i såjorden? Kontrasten mellan liten planta och den rotknöl man sedan skördar är enorm!
Man kan verkligen inte jämföra köpt rotselleri, med den man odlar själv. I butikerna finner man oftast torra och förkrympta exemplar. De man odlar själv blir mjälla, saftiga och sagolikt goda. När vi beställer frön till en gröda brukar vi alltid fundera på vilka maträtter vi ska laga på skörden. Första gången vi sådde våra rotsellerifrön såg vi framför oss goda soppor och grytor, särskilt den med harissakryddningen. Men det som kom att göra störst intryck på oss var när vi skördade vår första rotselleriknöl, skalade den, skar den i centimetertjocka skivor och stekte den i rapsolja med lite örtsalt. Sedan dess äter vi alltid årets första knölar på det här sättet.
Friland (s 256)
______________________
Du behöver:
Plantor
Gödsel: grönsaksgödsel eller brunnen gödsel från ko, höns eller häst.
Organiskt material: kompost, gräsklipp, ogräsrens eller löv.
Gödselvatten
Vedaska till gödselvattningen.
______________________
1. Ny jord. Läs s 254 om du behöver skapa ny jord för pallkragar.
1. Befintlig jord. Om du ska odla i befintlig jord i pallkrage eller på friland börjar du med att kontrollera att jordtemperaturen är minst 13 grader. Rensa bort allt ogräs. Luckra sedan upp jorden med t ex en grep, ca 20–30 cm djupt. Blanda i kompostjord och gödsel: räkna med 10–40 liter kompostjord per kvadratmeter (om du använder bokashikompost läser du mer på s 282). Pelleterad hönsgödsel och grönsaksgödsel ska doseras enligt anvisning på respektive förpackning. Ska du använda brunnen gödsel tar 3 kg per kvadratmeter.
2. Plantera plantorna med ca 30 cm avstånd. Om du planterar i rader bör avståndet vara 40 cm.
3. Vattna direkt efter planteringen och därefter 2–3 gånger i veckan. Vattna 2–5 liter kring varje planta. Odlar du flera plantor bredvid varandra i pallkrage eller på friland vattnar du 10–30 liter vatten per kvadratmeter. Rotsellerin har ett kraftigt rotsystem och får den rejält med vatten i början av säsongen klarar den sig med mindre sen.
4. Täck jordytan med organiskt material som gräsklipp, löv eller ogräsrens så behåller jorden fukten, ogräset hämmas och näring tillförs.
5. Rotsellerins tillväxt är som störst under augusti–september och den behöver då tillskott av gödselvatten vid 2–3 tillfällen. För bästa resultat gör du ditt gödselvatten tre gånger starkare genom att späda det med en mindre mängd vatten och dessutom tillsätta 1 dl vedaska till varje 10 liter. Var noga med att vattna jorden med vanligt vatten innan du gödselvattnar med detta starka medel.

Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Rotselleri – utplantering”
Odlar rotselleri för första gången i år. Håller lite andan när jag vattnar de pluttiga små sakerna som kommit upp. Känns som risken är överhängande att jag råkar ta kål på dem. Hur stora brukar ni låta dem bli innan ni planerar om dem?
Lämna ett svar