Din varukorg är för närvarande tom!
Rensa bort gamla solrosor

Vi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning.
I våra odlingar har vi ofta solrosor i olika utföranden. Oftast har vi traditionellt gula, citrongula, bronsfärgade och tvåfärgade. Det blir nästan som ett skådespel när alla sätter igång med att blomma. Eftersom vi dels förodlar solrosor och gödslar rejält förgrenar sig varje planta och blommar med flera blommor under sin levnad. I veckan fick jag för mig att helt enkelt rensa bort alla överblommade solrosor, för de gjorde hela odlingen ganska risig.
Före-bilder



De senaste dagarna har det blåst kraftigt och våra höga och kraftiga solrosor har haft det svårt att stå emot vindarna. Trots rejäla bambupinnar som stöd har några plantor gått av och flera har börjat luta. Att de flesta solrosorna var överblommade gjorde också att odlingen såg mer eller mindre förstörd ut. Projektet ”restaurering” tog sin början. Först ville jag ha bort allt överblommat. Jag vet att fåglar brukar snaska i sig fröna i de vissnade blommorna och det är på sätt och vis trevligt. Men de skulle lika gärna kunna äta fröna på annan plats.
Lästips: Solrosor – kan inte leva utan dem



Förhoppning om mer blomning
När jag började titta efter bland plantorna och blommorna såg jag att det var många knoppar i bladvecken. Nästan varenda solros skulle kunna utveckla minst en blomma till. Det borde ju betyda att solrosblomningen inte alls är över. Dessutom kunde jag känna hur otroligt tunga de överblommade blommorna var. I varje överblommad solros fanns fullt med frön. Inte undra på att de tyngde ner plantorna och inte stod pall för blåsten.
Med en sekatör klippte jag bort allt överblommat. Direkt märkte jag hur lätta stjälkarna blev. Vissa stora plantor med grov och hög stjälk behövde förstärkt växtstöd eftersom den nästan hade blåst omkull. Men annars så blev de flesta plantor mycket mer stabila när de tunga ”fröhållarna” avlägsnades.

Vad ska vi göra med fröna?
I nuläget ligger alla gamla blommor i backar i växthuset. Vi vet inte riktigt än om det ska få bli mat till fröätande djur eller om våra barn ska sälja fröna i sin fröshop. Vi skulle ju också kunna samla fröna och äta dem. Men det är ganska tidskrävande. Tiden får utvisa.
Lästips: Skörda solrosfrön från egna solrosor

Resultatet
Odlingen med solrosorna i bakkant fick ett lite fräschare utseende helt klart. Nu gäller det att hålla tummarna för lite mer blomning och lite mindre med blåst.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar