Fin favoritperenn är helt klar Primula i alla varianter. I skogsträdgården har jag många olika sorter och under somrarna samlar jag egna frön som jag så så här på vintern.
1994 cyklade jag förbi en trädgård som förändrade mitt liv.Jag var på jakt efter Sveriges första rejäla köksträdgård bestående av pallkragar, som sades ligga någon-stans vid sjön uren i Flenstrakten. Men jag fann något helt annat. På en slingrande skogsväg i Södermanland låg den helt plötsligt bara där. En röd stuga i en glänta med blommor jag aldrig hade sett förut. Överallt stod de, det var flera hundra. Täta små bladrosetter med stänglar som kröntes av bollar i blå, lila, ljusrosa och vita nyanser.
Det tog sin tid innan jag kunde lista ut var det var för blomma nämligen Primula / P. denticulata . Denticulatan blev min första kärlek och sedan dess har flera olika sorters primulor kommit och gått. Vartannat eller vart tredje år brukar jag dra jag upp nya plantor för att hålla min trädgård välfylld med dessa underverk.
När det gäller sådd av primula är det viktigt att det sker under vintern. Fröna behöver utsättas för köld för att kunna gro och därför brukar jag göra iordning såbyttorna så här års och sedan ställer jag ut dem i kallväxthuset.
Fröstänglarna tog jag i somras och dem har jag förvarat torrt i papperspåsar fram till vintern. Jag brukar inte separera fröna från kapslarna förrän det är dags för sådd. Då kan jag bara smula över kapseln och dess innehåll över jorden. Därefter trycker jag till lite eller siktar över lite sand.
Det är A och O att märka sådderna. Vet man inte vad man har sått så är det svårare att planera vad plantorna ska planteras ut. Hur trist är det inte att ge plantor till sina vänner som man inte vet vad det är. Vi använder gärna glasspinnarna som barnen lämnar efter sig. Kör glasspinnarna i diskmaskinen så att allt socker försvinner så möglar de inte.
När jag är klar med sådderna ställer jag ut dem i växthuset, gärna med snö över. Om det inte finns någon snö vattnar jag i stället. När jag ser miniplantor titta upp ser jag till att hålla jorden i sålådorna fuktig.
I maj-juni planterar om dem en och en i större krukor och väntar med utplanteringen till augusti-september. Blomningen kommer alltså inte att ske under det första året, utan år nummer två.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
På torsdag den 10/10 kl 18:30 kommer jag, Johannes, till Storbrunn,Östhammar. Pris 300kr inkl kaffe eller te. Om du vill komma Kontakta Carina på tel 0730246367 eller via mail carina.a.carlsson@gmail.com Välkommen För dig… Läs mer: Farbror Grön i Östhammar 10/10 kl 18:30
Vinterns första kurser blir i Göteborg och Stockholm men även Färnahelgen går att boka redan nu i vår webbutik. Det ska bli så kul att träffa er alla som vill förkovra sig mer… Läs mer: Vinterns odlingskurser 2024/2025!
Vi älskar jätteeterneller och ser till att ta frön från dem varje år. De senaste tre åren har vi faktiskt varit helt självförsörjande på frön från jätteeterneller. Den färg som attraherat oss mest… Läs mer: Ta frön från jätteeterneller
Att göra egna krossade tomater i ugnen är lätt och fantastiskt gott. Det enda du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta, en ugn och en djup plåt. Det här är… Läs mer: Egna krossade tomater i ugnen
Jag fann ett gäng karljohan (Boletus edulis) eller stensopp som den också kallas. Det var en hel armé, släkt eller klan av svampar. Det finns en inre girighet när man plockar svamp som… Läs mer: Farbror grön plockar svamp- Karljohan
Har du testat att laga zucchinisoppa? Under augusti och september har vi ett överflöd av zucchini och passar på att göra denna soppa lite oftare. Vid den här tiden i olika trädgårdsforum ser… Läs mer: Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök
Tack vare att vi gör egen äppelcidervinäger har vi inte behövt köpa någon de senaste 12 åren. Det är ganska enkelt att göra äppelcidervinäger. Men det kräver tålamod, att man gillar att arbeta… Läs mer: Egen äppelcidervinäger – grunden
Det går alldeles utmärkt att torka blommor i kattsand för att göra eterneller av dem. Det är verkligen smått fantastiskt att man kan bevara sina blommor på det här enkla sättet, att det… Läs mer: Torka blommor i kattsand!
Jag har bollvivor sedan flera år tillbaka, dom är underbara. Har också ett antal aurikler som jag gillar skarpt. Har nu sått japansk viva och röd viva och satt ut i snön, nu hoppas jag på tur med dom här också.
Lämna ett svar