Primulasådd och stratifiering

Primulasådd Farbror Grön
Vet inte hur många gånger jag lovprisat det här emaljerade fatet som jag hittade på Läkarmissionen. Inget större jordspill på bänkar och perfekt att ställa ut på balkongen.
Fin favoritperenn är helt klar Primula i alla varianter. I skogsträdgården har jag många olika sorter och under somrarna samlar jag egna frön som jag så så här på vintern.

1994 cyklade jag förbi en trädgård som förändrade mitt liv.Jag var på jakt efter Sveriges första rejäla köksträdgård bestående av pallkragar, som sades ligga någon-stans vid sjön uren i Flenstrakten. Men jag fann något helt annat. På en slingrande skogsväg i Södermanland låg den helt plötsligt bara där. En röd stuga i en glänta med blommor jag aldrig hade sett förut. Överallt stod de, det var flera hundra. Täta små bladrosetter med stänglar som kröntes av bollar i blå, lila, ljusrosa och vita nyanser.

Det tog sin tid innan jag kunde lista ut var det var för blomma nämligen Primula / P. denticulata . Denticulatan blev min första kärlek och sedan dess har flera olika sorters primulor kommit och gått. Vartannat eller vart tredje år brukar jag dra jag upp nya plantor för att hålla min trädgård välfylld med dessa underverk.

När det gäller sådd av primula är det viktigt att det sker under vintern. Fröna behöver utsättas för köld för att kunna gro och därför brukar jag göra iordning  såbyttorna så här års och sedan ställer jag ut dem i kallväxthuset.
Fröstänglarna tog jag i somras och dem har jag förvarat torrt i papperspåsar fram till vintern. Jag brukar inte separera fröna från kapslarna förrän det är dags för sådd. Då kan jag bara smula över kapseln och dess innehåll över jorden. Därefter trycker jag till lite eller siktar över lite sand.
Det är A och O att märka sådderna. Vet man inte vad man har sått så är det svårare att planera vad plantorna ska planteras ut. Hur trist är det inte att ge plantor till sina vänner som man inte vet vad det är. Vi använder gärna glasspinnarna som barnen lämnar efter sig. Kör glasspinnarna i diskmaskinen så att allt socker försvinner så möglar de inte.
När jag är klar med sådderna ställer jag ut dem i växthuset, gärna med snö över. Om det inte finns någon snö vattnar jag i stället. När jag ser miniplantor titta upp ser jag till att hålla jorden i sålådorna fuktig.
I maj-juni planterar om dem en och en i större krukor och väntar med utplanteringen till augusti-september. Blomningen kommer alltså inte att ske under det första året, utan år nummer två.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Primulasådd och stratifiering”

  1. Det är underbart då den egna trädgården ger tillbaka en så man får glädja andra.
    Ha en underbar dag!!

  2. Håller verkligen med dig. Egna frön är en fröjd! Underbara bilder. Jag har också sått primulor i vinter och satt ut. Blir sugen på att så mer nu 🙂

  3. Jag har bollvivor sedan flera år tillbaka, dom är underbara. Har också ett antal aurikler som jag gillar skarpt. Har nu sått japansk viva och röd viva och satt ut i snön, nu hoppas jag på tur med dom här också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *