Att kunna njuta av egna tomater hela året har verkligen varit en dröm så länge vi kan minnas. Nu verkar det som att drömmen är på väg att slå in. I mer än ett halvår har vår egenodlade ponderosa-tomat legat i en skål i vårt kök.
Du blir inte vansinnigt hänförd av ponderosas komplexa smaksensation eller textur, den är ganska Svensk skulle man kunna säga. Lagom halvtråkig, anonym och förutsägbar. Dess storhet ligger inte i den gastronomiska kategorin utan i dess uthållighet och det är för denna jag uppskattat den.
Man odlar olika grönsaker av olika anledningar och det är inte mer märkvärdigt att odla en ordinär tommat med lång hållbarhet som att odla en halvtråkig potatis med snabb utvecklingstid. Det gör ju att man kan stretcha ut sin skörd i båda riktningarna och det är fantastiskt kul och ger mer mat. Men för oss är det ändå ovanligt att odla halvtråkiga grönsaker då vi älskar att odla de som smakar bäst och verkligen inriktat oss på att odla smakfulla grödor de senaste åren. Men vill man odla för självhushåll behöver man se lite längre än så. Smaken av egenodlat smakar många gånger lite extra bara genom att man vet att det är lönen av egen ansträngning man äter. Tack Emma Crawley som fick mig att upptäcka den här tomaten. Den har inte bara givit oss flera kilo tomater utan även massor av nya tankar.
Ingen annan tomat förutom Ponderosa har klarat av att vara vid liv i nästan ett år i vårt hem i rumstemperatur. Vilket är fantastiskt imponerande! Den röda piennolotomaten Principe Borghese håller bara till någon gång in i slutet av januari, vilket så klart inte är fy skam, men att en tomat håller i nästan ett år inomhus är ju galet bra! Adjö till köptomater!
Så här brukar det se ut från september till november inomhus hos oss. Skördade grönsaker i form av tomater, chili och pumpor ligger mer eller mindre överallt i vår lägenhet. Alla brickor och uppläggningsfat går åt och ibland klär vi till och med in backar med tidningspapper och förvarar dem under möbler och utmed väggarna. Det är extra viktigt om man förvarar färska grönsaker inomhus. Se också till att varje vecka plocka om dem och sortera ut de som är mogna och plocka bort de som blivit dåliga. Det händer alla, det är inget tecken på att du är en dålig odlare eller förvarar dem fel. Vissa frukter orkar helt enkelt inte hela vägen pga olika orsaker. Se till att du aldrig förvarar dina mognande grönsaker direkt på bord eller möbler. Ett par imploderade pumpor eller ruttnade tomater förstör mer än man kan önska.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar