Din varukorg är för närvarande tom!
Ponderosa – tomaten som håller i minst 6 månader
Att kunna njuta av egna tomater hela året har verkligen varit en dröm så länge vi kan minnas. Nu verkar det som att drömmen är på väg att slå in. I mer än ett halvår har vår egenodlade ponderosa-tomat legat i en skål i vårt kök.
Du blir inte vansinnigt hänförd av ponderosas komplexa smaksensation eller textur, den är ganska Svensk skulle man kunna säga. Lagom halvtråkig, anonym och förutsägbar. Dess storhet ligger inte i den gastronomiska kategorin utan i dess uthållighet och det är för denna jag uppskattat den.
Man odlar olika grönsaker av olika anledningar och det är inte mer märkvärdigt att odla en ordinär tommat med lång hållbarhet som att odla en halvtråkig potatis med snabb utvecklingstid. Det gör ju att man kan stretcha ut sin skörd i båda riktningarna och det är fantastiskt kul och ger mer mat. Men för oss är det ändå ovanligt att odla halvtråkiga grönsaker då vi älskar att odla de som smakar bäst och verkligen inriktat oss på att odla smakfulla grödor de senaste åren. Men vill man odla för självhushåll behöver man se lite längre än så. Smaken av egenodlat smakar många gånger lite extra bara genom att man vet att det är lönen av egen ansträngning man äter. Tack Emma Crawley som fick mig att upptäcka den här tomaten. Den har inte bara givit oss flera kilo tomater utan även massor av nya tankar.

Ingen annan tomat förutom Ponderosa har klarat av att vara vid liv i nästan ett år i vårt hem i rumstemperatur. Vilket är fantastiskt imponerande! Den röda piennolotomaten Principe Borghese håller bara till någon gång in i slutet av januari, vilket så klart inte är fy skam, men att en tomat håller i nästan ett år inomhus är ju galet bra! Adjö till köptomater!

Så här brukar det se ut från september till november inomhus hos oss. Skördade grönsaker i form av tomater, chili och pumpor ligger mer eller mindre överallt i vår lägenhet. Alla brickor och uppläggningsfat går åt och ibland klär vi till och med in backar med tidningspapper och förvarar dem under möbler och utmed väggarna. Det är extra viktigt om man förvarar färska grönsaker inomhus. Se också till att varje vecka plocka om dem och sortera ut de som är mogna och plocka bort de som blivit dåliga. Det händer alla, det är inget tecken på att du är en dålig odlare eller förvarar dem fel. Vissa frukter orkar helt enkelt inte hela vägen pga olika orsaker. Se till att du aldrig förvarar dina mognande grönsaker direkt på bord eller möbler. Ett par imploderade pumpor eller ruttnade tomater förstör mer än man kan önska.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Ponderosa – tomaten som håller i minst 6 månader”
Hej! Kan du tipsa varifrån man kan beställa Ponderosa frön för leverans till Åland? mvh Rea
Lämna ett svar