Att börja odla på en grusås! Usch så dumt kanske många skulle säga, omöjligt skulle andra påstå. Vilken tur att min mamma redan påbörjat arbetet för länge sedan, att skapa en trädgård vid en svartmålad liten svart stuga på slutningen av en grusås och att jag aldrig tänkte att det var omöjligt.
Fler poddavsnitt hittar du på Två odlare emellans webbsida: www.tvaodlareemellan.se Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes och Acast. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.
Jag växte upp med minnena av skogsträdgården och bilderna från fotolådan där jag kunde se min mamma skapa och arbeta i trädgården. Efter många års förfall efter hennes bortgång var jag tillslut tvungen att försöka mig på att återställa skogsträdgården. Första året trodde jag att jag skulle återskapa trädgården som den en gång såg ut, men det visade sig vara omöjligt! Det var ju hennes arbete, tankar och visioner som hade format den. När jag tog tag i den blev den till min trädgård, inramad av hennes struktur och arbete men ändå min. Idag syns det ganska tydligt att jag och min mor möts i vår gemensamma trädgård, vi odlar tillsammans i den fast under helt olika tider.
Idag är det Theres som är stenansvarig och ser till att arbetet med strukturen fortskrider och hålls efter. Det är ett ganska slitigt men roligt arbete som tar lång tid. Ibland kan det ta upp till ett par år innan vi tycker att en sten ligger på ett snyggt sätt på den platsen vi vill ha den. Glöm inte kära ni som lyssnar att man aldrig blir klar med sin trädgård och det är ju det som är så underbart!
Utplantering av Primula. Japonica i ett av mina land som jag byggt i anslutning till en av min mammas rabatter. Kompostjord är min räddning för att kunna odla i sten.
Här har jag gått från den dag jag lärde mig att gå till denna dag och varje odlingsår är ett nytt äventyr.
Vill du veta mer om skogsträdgården klickar du på bilden på mig så kommer du till det inlägget.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Lämna ett svar