Planteringstips

Farbror Grön vattna på nyss utplanterad kålplantaDet är extra viktigt med vattning vid utplantering. För att plantornas rötter direkt ska trivas i den nya miljön vattnar vi på detta sätt.

När jag grävt ett planteringshål så vattnar jag direkt i hålet. Varje planta får mellan 5-10 liter vatten innan jag lägger jord kring den. Jag trycker aldrig till jorden kring en planta (bara när jag planterar träd?

Har man inte grundgödslat och tex planterar ut kål så kan man även passa på att gödsla vid utplanteringen. Kasta i så fall ner en halv eller nästan hel näve med ekologiskt långtidsverkande trädgårdsgödsel eller grönsaksgödsel i planterings-hålet, krafsa runt det lite innan plantan sänks ner i hålet.

Sedan vattnar jag dessutom ovanifrån så att det kommer ca 20-30 liter per kvadratmeter. Efteråt täcker jag jorden med det jag har: löv, gräsklipp, ensilage, hö, biokol eller halm.
Rödkålsplantan på bilden är vintersådd och omplanterad en gång. Sorten heter ‪Redexpress‬.

 

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *