Plantera paprika i kruka

Nu är det äntligen dags att plantera paprikaplantorna i de krukor de ska bo i under hela sommaren. Det är viktigt att man använder en bra jord och gödslar väl för att få ett bra resultat. Följer ni mina enkla råd och vi får en hyfsat varm sommar är chansen stor att vi lyckas med årets paprikaskörd.

Både paprika och dess nära släkting chili mår bäst av att bo i krukor i storlekarna om 10 – 50 liter. Krukorna garanterar att de har det varmt om fötterna, något dessa växter verkligen gillar och behöver. Det innebär att pallkragar och friland inte är ett bra alternativ. Innan du sätter igång bör du rulla ner i inlägget och läsa tips 2 om avhärdning.

När vi odlar växter i krukor använder vi uteslutande planteringsjord, i det här fallet den kravmärkta och naturgödslade EKO-jorden från Hasselfors garden. Men det räcker inte bara med att ha en bra planteringsjord när en växt ska bo i den under hela sin säsong. En växt behöver även näring, något väldigt många odlare märkligt nog missar. Näringen i planteringsjorden räcker i 3 – 4 veckor, sedan behövs det fyllas på med antingen flytande näring i svag koncentration vid varje vattning eller göra som jag gör, lägga ner ett fast gödsel i den nedre delen av krukan vid planteringen. Förutom näring behövs det också rejält med sol, minst 10 timmar full sol per dygn för att paprika och chiliplantor ska utveckla bra med frukter.

Allt sedan jag startade mitt odlande 1992 har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera under våren gör jag i samarbete med Hasslfors Garden och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel. 

Fylla på med gödsel

När jag fyllt en kruka (som alltid har små dränerinshål i botten) på ca 10 – 20 liter till hälften eller till en tredjedel med planteringsjord, lägger jag i ett par nävar fast pelleterat gödsel. Det kan vara hönsgödsel, Gödsel för köksträdgården, gödsel till frukt och bär eller en blandning av ovanstående gödsel. Det viktigaste är inte att du väljer ett specifikt gödsel utan att det hamnar lite extra näring i nedre delen av krukan. Då finns det näring för plantan när den drar igång att blomma som mest och sätta frukter.

Blanda runt

Jag blandar runt gödslet i jorden och fyller därefter på med planteringsjord ända upp till krukans kant.

Plantering

När gödsel och all jord är applicerad i krukan är det dags att pillra ut plantan från krukan den växt i under sin ungdom. Det är inte fel att krafsa lite på rötterna ifall plantan har en stor rotklump, dvs att rufsa till dem en aning. Jag inbillar mig att rötterna då lättare söker sig ut i jorden och att plantan etablerar sig en aningen snabbare än om man inte gör det. När jag sätter ner plantan gräver jag ett hål i mitten av krukan med mina händer och sätter ner plantan lite djupare än hur den har växt i innan och så trycker jag på med jord från alla håll och kanter så att plantan står stabilt.

Vattna och stöd plantan

När plantan har planteras är det dags att vattna med ett par liter vatten så att det verkligen blir fuktigt men inte dyngsurt i krukan. Förutom att vattna är det viktigt att stödja plantan. Jag stödjer oftast plantan med tre bambupinnar som jag sätter som en triangel och som liksom låser plantan lite lagom, så att det inte begränsar plantans tillväxt. Var det än blåser ifrån eller om plantan blir stor och tung och faller mot något håll finns det en pinne som stödjer. Vartefter plantan växer kan man behöva stödja den med ännu fler pinnar och ibland med längre bambupinnar. Ta för vana att kika till stöden lite då och då och ruska gärna plantan lite då och då så att pollenkornen sprids och du får många och välsmakande frukter. Du kan också pollinera med ett finger och dutta fram och tillbaka mellan de utslagna blommorna.

Platser att odla på

Jag odlar främst paprika på soliga och varma platser så som takterasser, balkonger, eller något soligt ställe i trädgården. Det går även att odla dem inomhus om man har ett söderfönster med full sol under dygnets ljusa timmar. Man kan också odla dem i växthus eller i inglasade uteplatser och kan på det sättet ha dem igång längre på hösten och få större skördar, speciellt om man kan hålla det lite varmare på nätterna med något hjälpmedel. Ibland har jag lyft in paprikakrukor i trädgårdslanden om det funnits plats för dem där och så att säga integrera dem i en annan odling. Det har ofta fungerat riktigt bra.

Tips 1: Man kan plocka paprika när den är grön och använda den i matlagningen och man kan låta dem sitta kvar och mogna fram till den färg det är tänkt att den ska ha, lila, röd, orange eller vit. Men paprikor brukar vara dåliga på att eftermogna till sin finala färg om du plockar av dem när de fortfarande är gröna. De behöver oftast få sin mognadsfärg när de sitter på plantan.

Tips 2: Det är viktigt att du avhärdar dina paprikaplantor innan du planterar ut dem, vänja dem med den riktiga solen. Det gör du enklast med att ställa dina plantor i halvskugga några timmar varje dag under en vecka eller två eller att ställa dem i ett växthus eller likande miljö och täcka dem med en bit fiberduk.

Produkter: I det här inlägget har jag använt Hasselfors EKO-JORD samt deras kravmärkta Hönsgödsel, Gödsel för frukt och bär och gödsel för köksträdgården Deras produkter finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.

Lycka till med era paprika och chiliplantor. 

Johannes Wätterbäck

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hasselfors_logo-PNG-kopia-700x423.jpg

Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

3 svar till ”Plantera paprika i kruka”

  1. Toppen bra inlägg, klart och tydligt.
    Har just i dagarna grubblat på fortsättningen för mina paprikaplantor…nu vet jag hur jag ska göra.

  2. Profilbild för Kirsti Westberg
    Kirsti Westberg

    Hej!
    Jag har en massa på gång i olika krukor och egenhändigt byggda lådor. Alla rabatter ger jag ”guldvatten”
    då och då. Rosorna och andra växter som tidigare inte ville ta sig på min skogstomt har dragit iväg och det är mycket lummigt.
    Dock trivs inte rabarbern. Har försökt flera år men det blir bara ett par tre spretiga stänglar. Kanske fel jord? Antar att det ska vara lerjord. Kan man göra något? Är gödsling bra? Har kaninbajs och guldvatten att tillgå.
    Hur gör jag med potatisen ? Ska man gödsla eller bara vattna? Har aldrig odlat annat än blommor förut.
    Vänligen
    Titti

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Rabarber älskar guldvatten. Så ös på bara! Potatis vill också ha gödsel i jorden, men i sparsam dos. För mycket gödsel kan ge mycket blast och färre knölar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *