Din varukorg är för närvarande tom!
Egen panir – indisk färskost

Det här är en ost som dyker upp i Indisk matlagning lite här och där och som är jättelätt att göra . Den är neutral i sin smak och lämpar sig mycket väl att ha i grytor, men är också jättegod att steka i förslagsvis ghi, gurkmeja och spiskummin. Den kan med fördel njutas av som ett proteinrikt tillbehör. I rätten palak panir är den ett måste.
Recepetet på paniren är hämtat från Govindas kokbok.
Ingredienser:
1 liter standard mjölk
2 dl naturell yoghurt
1 silduk eller handduk
1 silställning eller ett durkslag
Gör så här: Häll lite vatten i botten på en kastrull och häll därefter i mjölken. Koka upp mjölken på medelhög värme och rör lite då och då med en träslev. När den börjar koka så häll i 2 dl naturell yoghurt och koka upp igen. Nu ska mjölken skära sig och klumpa ihop sig och det blir en gulgrön vassla. Om vasslan inte är klar så tillsätt en till skvätt med naturell yoghurh. Häll ostmassan och vasslan genom en silduk. Vasslan kan sparas och användas till soppa eller till ett brödbak. Låt osten svalna i silduken och förvara den därefter i kylskåpet. Vill du ha den fastare så lägger du en tyngd ovanpå den i silduken. Personligen så tycker jag att osten blir lättast att hantera om den får ligga i kylen flera timmar, gärna över natten.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Egen panir – indisk färskost”
Jag har gjort Panir flera ggr, eller rättare sagt, jag har misslyckats med Panir många ggr. Ibland får jag en perfekt ost och dagen efter tillagar jag den med mustiga kryddor och tomater. Men 80% av ggr har jag misslyckats. Ostmassan tar då inte ihop sig. Jag har försökt använda vinäger, ibland youghurt, men det har inte gjort någon skillnad på resultatet. Jag har utgått från gammeldags mjölk med hög fetthalt. Har för mig att den är opastöriserad. Har ni något tips på hur jag kan lyckas med min Panir? Tack på förhand från Annette
Troligen genom att testa igen och att inte vara för snål med den !Naturella yoghurten” Får inte vara mild yoghurten
.
Hur mycket ost ger detta?
Ett par rejäla nävar skulle jag säga.
Lämna ett svar