Din varukorg är för närvarande tom!
Palsternacka – skörd och lagring

I vårt grönsaksland är palsternackan en självklarhet. Det första året försökte vi förkultivera den,
men resultatet blev små knubbiga knölar. Det visade sig att palsternackans rötter är extremt känsliga. Hur man än bär sig åt och även om det inte syns så går alltid några små tunna rötter av och defekta palsternackor växer fram.
Smakmässigt är det ingen skillnad mellan de missbildade rötterna och de stora släta, men de små knölarna är tio gånger jobbigare att skala.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I vår bok beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Skörd
Palsternacka skördas på sensommaren/hösten. Är palsternackorna höstsådda är de ofta färdiga för skörd tidigare än om de är vårsådda. Palsternackor är inte jättelätta att få upp ur jorden: ofta går blasten av och roten blir kvar. Skörda dem skonsamt genom att lirka ner en grep bredvid och bända upp jorden försiktigt.
Förvaring
Rotfrukter förvaras faktiskt bäst där de växer. Täck din odlingsplats med halm eller torkade löv sent på hösten för att hålla tjälen borta från jorden. Du kan dock stöta på problem med sorkar om det finns sådana där du odlar, de tycker mycket
om att hitta ett förråd av palsternacka i jorden. Förvara i så fall palsternackorna avborstade i en papperspåse i kylen.
Mattips
Ät palsternackan ugnsbakad med eller utan andra grönsaker, gärna med skalet kvar men ordentligt borstad, då puffar de upp i ugnen på ett snyggt sätt. Palsternackan är god i grönsakssoppor, grytor, som ingrediens i örtsalt, eller finriven i en mustig tomatsås som stått på spisen i minst en timme.

Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar