Palsternacka – skörd och lagring

Illustration ur Alla fingrar gröna, Lux publica.
Vår tjugonde grönsak blir palsternacka. En rotfrukt som är mild och fin i sin smak och kan ge den där lilla extra viskningen till väldigt många rätter. Något vi tycker är särdeles gott är att ugnsbaka dem och inte skala dem innan utan bara borsta dem så rena det bara går.

I vårt grönsaksland är palsternackan en självklarhet. Det första året försökte vi förkultivera den,
men resultatet blev små knubbiga knölar. Det visade sig att palsternackans rötter är extremt känsliga. Hur man än bär sig åt och även om det inte syns så går alltid några små tunna rötter av och defekta palsternackor växer fram.

Smakmässigt är det ingen skillnad mellan de missbildade rötterna och de stora släta, men de små knölarna är tio gånger jobbigare att skala.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I vår bok beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________

Skörd           
Palsternacka skördas på sensommaren/hösten. Är palsternackorna höstsådda är de ofta färdiga för skörd tidigare än om de är vårsådda. Palsternackor är inte jättelätta att få upp ur jorden: ofta går blasten av och roten blir kvar. Skörda dem skonsamt genom att lirka ner en grep bredvid och bända upp jorden försiktigt.

Förvaring
Rotfrukter förvaras faktiskt bäst där de växer. Täck din odlingsplats med halm eller torkade löv sent på hösten för att hålla tjälen borta från jorden. Du kan dock stöta på problem med sorkar om det finns sådana där du odlar, de tycker mycket
om att hitta ett förråd av palsternacka i jorden. Förvara i så fall palsternackorna avborstade i en papperspåse i kylen.

Mattips
Ät palsternackan ugnsbakad med eller utan andra grönsaker, gärna med skalet kvar men ordentligt borstad, då puffar de upp i ugnen på ett snyggt sätt. Palsternackan är god i grönsakssoppor, grytor, som ingrediens i örtsalt, eller finriven i en mustig tomatsås som stått på spisen i minst en timme.

 

____________________
Klickar du på bilden nedan kommer du till förlagets bokshop. / Johannes & Theres
https://shop.luxpublica.com/

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *